”Jag har fått en tankeställare”

HOCKEY

Per Bäckman fick en blodpropp och kollapsade på stan

Han kollapsade på stan och fördes till sjukhus med en blodpropp i lungorna.

Nu talar förre SM-guldtränaren Per Bäckman, 59, ut om vägen tillbaka.

– Man tror ju att allt bara ska flyta på, men nu har jag fått en tankeställare, säger han till Sportbladet.

Foto: Per Bäckman.

Per ”Bäckis” Bäckman har en lång ishockeykarriär bakom sig både som spelare och tränare och förde Färjestad till SM-guld både 1988 och 1997, samt AIK 1984.

Numera är Bäckman – som även basat över Modo, Malmö, Västerås och Frölunda – förbundskapten för Danmark.

Ishockeyn har varit hans liv, hans heta temperament är vida känt, men den 29 maj i år hände något som fick honom att stanna upp i tillvaron.

”Hade känt mig klen”

Bäckman gick på stan när han plötsligt fick bröstsmärtor och andningsbesvär.

– Jag fick en propp i lungan. Jag kastade mig in i en affär och de ringde efter ambulans. Sedan har jag inget minne av vad som hände före uppvaknandet på akutavdelningen, säger han.

– Jag hade känt mig lite klen veckan före, men jag lyssnade inte på kroppen utan trodde att det var en vanlig influensa.

Hur mår du nu?

– Det är mycket bättre med mig nu. Det var lite hektiskt när det hände, men läkarna är skickliga och efter att jag legat på sjukhus med dropp i tre dagar kändes det tryggt. Jag stannade på sjukhuset i en vecka, men nu är jag på benen och uppe och promenerar.

– Många har hört av sig och undrat hur det är med mig och det känns roligt.

Framtiden?

– Läkarna har sagt att jag ska leva som vanligt. Men jag måste käka varan, en medicin som gör att blodet inte koagulerar, i resten av mitt liv.

Kör du vidare som förbundskapten?

– Ja, det är inte så högt tempo eftersom det bara är tre turneringar plus VM. Jag har två år till på kontraktet och det fullföljer jag.

I år höll Bäckman kvar Danmark i A-VM efter segrar över Tyskland, Österrike och Ungern.

– Vi var tvungna att vinna tre matcher på slutet för att överleva och det lyckades vi med, så vi är nöjda. Dansk hockey är under utveckling. Nu när Lars Eller försvinner till NHL har vi sju man i världens bästa liga. Det är inte dåligt för ett land med tolv lag.