Hockeyallsvenskan

Malmös mirakel

Av: 

Stefan Alfelt

HOCKEY

Rekordpublik och åtta raka – men på fredag avgörs allt

Malmö fortsätter att vinna. I går krossades Troja/Ljungby inför storpublik i en måstematch.
Malmö fortsätter att vinna. I går krossades Troja/Ljungby inför storpublik i en måstematch.

MALMÖ. Fantastiska publiksiffror och åtta raka segrar.

Malmö Redhawks har vänt fiasko till succé.

Sista april kan klubben vara nedlagd.

Solklara 6–1 i måstematchen mot Troja/Ljungby inför 12 262 åskådare i Malmö arena var en ny uppvisning i spelglädje hos de så kallade babyhökarna.

Nu väntar en bortamatch mot Leksand som kan avgöra klubbens framtid.

– Match på fredag och sen hoppas vi ha 12 000 på läktarna igen nästa söndag. Då går vi in i play off med nio raka vinster och därefter kanske med 13 raka i kvalserien, säger storstjärnan Carl Söderberg.

Konkurshotet kvar

Söderberg var bäst igen men många var bra i det heta Redhawks som utklassade Troja/Ljungby. På isen är allt positivt för Malmö, men konkurshotet är inte borta.

Ishockeyföreningen Malmö Redhawks inledde 12 februari 2009 så kallad företagsrekonstruktion. Klubben anmälde då till Tingsrätten att den ställde in betalningarna för att kunna genomföra en bolagisering. Under rekonstruktionstiden blev klubben därmed skyddad från att fordringsägarna kan sätta den i konkurs.

– Vi gjorde det för att få skydd så att vi kunde arbeta i lugn och ro tills vi sätter bolagiseringen på plats, säger ordföranden Christian Rasmusson.

Trodde ni att det var risk för att någon skulle begära er i konkurs?

– Ja. Det finns före detta anställda som vill få ut sina pengar. Staten kör också på sina rutiner i det här läget. Skulle vi söka skatteackord eller anstånd med betalningen till staten är det inte givet att vi skulle få det. Genom den här åtgärden har vi också skydd mot staten som vi har en skatteskuld på 1,2 miljoner kronor till, säger Rasmusson.

Stor miljonförlust

Misslyckas rekonstruktionen är det fritt fram för fordringsägarna att sätta Redhawks i konkurs.

– Om vi inte når hela vägen med finansieringen till bolagiseringen kanske vi tvingas att söka någon form av ackord hos våra fordringsägare.

– Vi pratar om en förlust på tio till 15 miljoner som måste täckas upp.

Två hemmamatcher i play off plus fem i kvalserien skulle med nuvarande publikintresse innebära omkring sju miljoner kronor i nettointäkter.

– I bästa fall täcks halva underskottet den vägen. Vi måste ha återställt vårt kapital senast sista april för att inte drabbas av nedflyttning till division 1, säger Rasmusson.

Träffa intressenter

Resten, eller allt om det blir förlust på fredag, måste finansieras av nya aktieägare.

– Vi har intresseanmälningar som innebär att vi kan täcka upp hela bolagiseringen. De som anmält sitt intresse ska vi träffa 6 mars. Sannolikt kommer vi kalla till en extra föreningsstämma strax därefter och på den fatta de beslut som är nödvändiga för bolagiseringen, säger Rasmusson.

ANNONS

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan