”Vi gör det för supportrarna”

Publicerad 2013-12-14

26 ledare från SHL och klubbarna i gemensamt brev

Sportbladets Andreas Käck intervjuade SHL:s vd Jörgen Lindgren i går. ”Vi värnar om alla föreningar”, säger han.

Efter den hårda kritiken mot diskussionerna om en förändring av SHL svarar nu klubbarna.

I ett öppet brev förklarar 26 ledare gemensamt varför diskussionerna förs.

”Våra supportrar vill ha ett lag att vara stolta över, ett lag att känna med i framgång och motgång. Det krävs resurser för att investera i detta på ett hållbart sätt.”

Följ ämnen
HÅRT KRITISERADJörgen Lindgren fick ta emot mycket kritik i går när vetskapen om SHL:s nya förslag avslöjades.

När punkterna i SHL:s diskussion om en förändring av den svenska ishockeyn blev kända möttes de av ett ramaskri. I ett stort antal elitmatcher under fredagen och lördagen har fans till olika klubbar protesterat mot förslaget som bland annat innebär ett skrotande av kvalserien och att lag kan få wild cards till SHL.

”Nedflyttning påverkar det sportsliga”

Efter stormen svarar nu 26 ledare från SHL och klubbarna Linköping, Luleå, HV71, Brynäs IF, Frölunda, Växjö, AIK, Skellefteå, Färjestad, Leksand, Modo samt Örebro gemensamt.

I ett öppet brev på SHL:s hemsida förklarar de att de tagit fram punkterna som en bruttolista för att ”lyfta, utveckla och säkerställa för att bygga ett starkt, konkurrenskraftigt SHL. Ett förslag som samtliga SHL-klubbar ställer sig bakom”.

Kring det mycket omdiskuterade förslaget att slopa den populära kvalserien skriver ledarna:

”Dagens modell med bland annat upp- och nerflyttning påverkar det sportsliga och det behövs skapas förutsättningar för att säkra att vi framöver behåller vår attraktionskraft. Naturligtvis har modellen även en påverkan på ekonomin - både på klubbar som satsar för att vara kvar ligan, men också för de klubbar som satsar på att gå upp i ligan. En långsiktighet och en hållbarhet för att klara det på ett trovärdigt sätt är ett måste! Vilket innebär att vi inte vill stänga ligan.”

”Vi gör ingen vinst”

Ledarna fortsätter sedan att beskriva hur ekonomin måste förbättras inom svensk elithockey.

”SHL och klubbarna omsätter idag över 1.6 miljarder kronor och den genomsnittliga omsättningen för en klubb är över 120 miljoner, men ändå gör vi ingen vinst. Vi tar ett mycket stort ansvar, klubben/föreningen, arenorna, spelarna, partners och personal. Klubbarna har gått från att vara ideella föreningar till medelstora företag med allt vad det innebär. Att i det läget inte ha full kontroll och påverkan över sin egen produkt är förödande. Ska SHL stå sig internationellt, attrahera och behålla de bästa spelarna samt säkra underhållningsvärdet för vår publik krävs en ökad tillväxt.”

Brevet avslutas sedan med:

”Våra supportrar vill ha ett lag att vara stolta över, ett lag att känna med i framgång och motgång. Det krävs resurser för att investera i detta på ett hållbart sätt. För sporten och för alla hjärtan som brinner för svensk ishockey.”

Följ ämnen i artikeln