Högberg höll emot – trots vätskebrist

Linköping fixade ny match

Han knäckte Skellefteås stjärnor och agerade vägg.

Men mitt i det heta SM-slutspelet brottas Marcus Högberg, 19, med återkommande vätskebrist.

– Vi är medvetna om problemet och har olika sätt att hantera det, säger klubbläkaren Iannis Magounakis.

Nog kan man påstå att Linköpings målvaktskaos är över.

När lagledningen var som mest osäker på vem som egentligen ska vara förstavalet mellan stolparna klev Marcus Högberg in på isen i går – och var briljant.

Han tog samtliga 37 skott i 1–0-segern mot Skellefteå och räddade både Linköping i matchen och dessutom klubbens säsong med flertalet högoktaniga räddningar.

Mitt under matchen möttes 19-åringen dessutom av stående ovationer från publiken.

Men samtidigt som Högberg storspelar på isen brottas han med ett problem vid sidan av hockeyrinken:

Han drabbas av återkommande vätskebrist.

”Värre i kvartarna”

Linköpingsmålvakten är beordrad att dricka fyra liter vätska under matcherna och efter gårdagens seger dröjde han kvar i omklädningsrummet länge för att få behandling.

– Det är egentligen inget nytt fenomen för unga målvakter. De jobbar i mycket högre puls under en längre tid. Det brukar lösa sig med åldern, säger Linköpings ­läkare Iannis Magounakis.

Hur behandlar ni honom?

– Vi har olika sätt. Han måste ha vätskeersättande fabrikat både under spelet, efteråt och framför allt dagen innan match.

– Men vi är medvetna om problemet. Det var mycket värre i kvartsfinalserien mot Frölunda. Då blev vi överraskade eftersom vi inte riktigt hade samma koll, fortsätter klubbläkaren.

”Jag sköter min kropp”

Men enligt Högberg själv var han ändå pigg efter jättematchen i går och tror inte att problemen ska påverka honom i fortsättningen av semifinalspelet mot Skellefteå.

– Jag är bra tränad och sköter min kropp. Jag dricker tre flaskor under varje match och sedan sportdryck efter matcherna. För att få tillbaka mineraler och för att få i mig vätska och salter.

Självförtroendet måste vara på topp inför fortsättningen?

– Jag har båda fötterna på jorden och ska vara lika noggrann till nästa match. Jag har en bra känsla nu och det har hela laget också, s­äger Högberg.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN