Junland om Linköping: ”Det är långt kvar”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Junland har brutit kontraktet med Lausanne.

Den 32-årige backen placeras i Linköping redan den här säsongen.

– Det är många som tro sig ha väldigt mycket information, men det är trevligt att det är många som bryr sig, säger han.

Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Junland bryter tystnaden om SHL-återkomsten

Det har varit en av de stora snackisarna i hockey-Sverige den senaste tiden.

För första gången pratar Jonas Junland själv utförligt om vad som har hänt, framtiden och alla rykten.

Klart är att Jonas Junland har brutit kontraktet med Lausanne i schweiziska ligan NLA efter en gemensam överenskommelse.

Nu håller han i gång på egen hand genom att vara ute och springa och gå på gym.

Familjen består av fru och två barn som är fyra år och två år gamla, ett tredje barn ska komma i mitten av februari.

Pratat om nästa säsong

Jonas Junland har haft kontakt med sin tidigare klubb Linköping i SHL genom sportchefen Niklas ”Pajen” Persson som han tidigare har spelat tillsammans med, flera medier har rapporterat att han ska vara mer eller mindre klar redan för resten av den här säsongen.

Det är kris i Linköping som har åtta raka förluster och är fast i bottenstriden i tabellen.

För skattetekniska skäl ska han kunna komma hem i slutet av januari för att slippa skatta bort pengar som han tjänat i utlandet.

– Det var mitt sista år här i Schweiz ändå, så självklart har jag haft kontakt med ”Pajen” om framtiden. Sedan är det klart att situationen har förändrats, men jag har inte pratat med ”Pajen” mer än om nästa säsong och framåt. Precis som jag har pratat med andra klubbar om framtiden, från nästa säsong och framåt.

Många klubbar intresserade

Har ni haft någon diskussion om att komma hem till den pågående säsongen?

– I dagsläget är det så att jag bara är fri att söka ett nytt jobb och att jag är kvar i Schweiz, så det är det enda jag har att säga. Jag har kontakt med ”Pajen” även på det personliga planet, så jag kan inte säga att jag inte har snackat med honom.

Har du haft diskussion med fler klubbar?

– Det är lite roligt faktiskt, det är ganska många som har hört av sig. Då får man lite egoboost i alla fall, så det är trevligt. Som sagt är det här väldigt nytt så jag har inte kommit så långt.

Vet du hur det ser ut skattetekniskt för dig att komma hem redan nu?

– Jag har faktiskt ingen aning, det är många som har bättre koll på det än jag har. Självklart så finns det regler, men jag vet inte hur de ser ut och har inte kommit så långt ännu eftersom det är väldigt nytt.

Ligger varmt om hjärtat

Hur har snacket med ”Pajen” gått om att spela i Linköping inför nästa säsong?

– Linköping är hemma, det är där jag är född och uppvuxen så självklart bryr jag mig mycket om dem. Under alla mina år i andra klubbar och i Schweiz så har jag givetvis haft koll på Linköping. Jag kollar de matcher jag kan kolla, så självklart ligger Linköping varmt om hjärtat – men som sagt har jag jag inte kommit så långt ännu riktigt.

Gör familjesituationen att det talar ännu mer för Linköping?

– Självklart är det så att min fru är från Linköping också, det är klart att det ligger nära till för vår familj när vi är därifrån. När man har familj och småbarn är det mycket som spelar in, det är inte bara hockeyn då längre utan det är ett väldigt stort familjebeslut om man ska röra på sig – det är inget beslut man tar över en lunch.

Så du har inte tagit ställning ännu om det blir Linköping, någon annan svensk klubb eller någon utländsk liga?

– Jag skulle behöva sova på saken, till att börja med. Det är ju självklart så att när det här händer så vill man se och höra vad det finns för möjligheter. Det gör man inte över en dag heller, det måste få ta en stund.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Junland om Lausanne: ”Det var inte tanken att det skulle sluta så här.”

”Alla kan nog förstå”

Vad var det som hände i Lausanne egentligen när du inte fick spela längre?

– Jag har haft nästan fyra fantastiska år i Lausanne, det är jättehäftig stad att bo i och rolig liga att spela hockey i. Det var inte tanken att det skulle sluta så här, men det kanske var bäst för alla. Jag har inte något ont att säga om någonting, hockeyspelandet är en tuff värld och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig till det bättre eller till det sämre. Jag försöker fokusera på det som var roligt och bra här, det är nästan allting.

Hur var diskussionen mellan dig och coachen Ville Peltonen?

– Det som har sagts mellan honom och mig tycker jag stannar mellan oss. Det är en väldigt professionell tränare som jobbar stenhårt och han tror på sitt spelsätt och sitt sätt att försöka vinna matcher, jag respekterar honom väldigt mycket för det. Om man skulle vara helt öppen och ärlig med allt, då är det ingen som skulle vilja höra. Ska man kommunicera något utåt blir det aldrig sanningen ändå. Alla kan nog förstå och tänka sig ungefär.

”Ju förr desto bättre”

Du vill spela mer den här säsongen då?

– Jag älskar ju ishockey, ju äldre man blir ju mer älskar man vara i omklädningsrummet och den dagliga relationen till sina lagkamrater och de runt om i laget. Självklart så är det här det roligaste som finns – så självklart vill jag spela ishockey, det är inget snack om det. Ju förr desto bättre.

Vad säger du om Linköpings säsong så här långt?

– Jag har ju kompisar i laget och jag har kompisar som går och kollar på matcherna, det man inte har sett har man väl fått höra. Det är ju många uddamålsförluster, jag vet inte vad som händer innanför dörrarna men självklart så behövs poäng till att börja med. Hur man skaffar sig poäng handlar ju om att vinna matcher. Förlorar man mycket med uddamålet kan man ju tänka sig att det är någon form av oro och brist på självförtroende, både kanske på personlig nivå för vissa spelare och som lag. Jag tror inte att det är något unikt jämfört med någon annan klubb som haft det lite bevärligt, då har man jävla förmåga att hitta vägar att förlora när man väl har börjat. Det är samma sak när man vinner, då har man en väldig förmåga att fortsätta vinna. Så det känns som de har varit med i matcherna men ändå har förlorat.

Hur många säsonger till kommer du att spela?

– En i taget, så många som möjligt. Som jag sa så är det skitkul med hockey, det är världens bästa jobb. Så helst skulle jag vilja att det aldrig tog slut. Jag har blivit lite äldre och lite visare, jag hoppas kunna bidra med lite bra hockey och sedan andra egenskaper. Jag har mer kött på benen och känner mig som en ledare som kan hjälpa andra. Så jag hoppas kunna spela länge till, men jag vet inte hur länge. Det får kroppen bestämma.

”Inget är påskrivet”

När tror du det är det klart med ny klubb då?

– Någon gång mellan nu och när det är klart. Det är en fråga jag inte kan svara på, även om jag skulle vilja. Sedan kan du ringa hur mycket som helst, jag skulle aldrig erkänna att jag gjort klart med en ny klubb. I det här läget har jag inte påskrivet något någonstans, det enda jag vet är att jag ska söka nytt jobb. Självklart hoppas jag att det kommer att lösa sig, jag vill spela ishockey så jag hoppas att det löser sig inom snar framtid. Sedan spelar klubb, ekonomi och familj roll – det är långt kvar, jag kommer inte att stressa.

Det finns inte någon muntlig överenskommelse då heller?

– Det finns väl bara skriftliga överenskommelser i hockeyvärlden tror jag, och det har jag ingen. Muntligt känns som att det blir svårt att vinna i en domstol. Inget är klart, det är det enda jag med ärlighet och handen på hjärtat kan säga.

Offensivt skicklige Jonas Junland har gjort sex A-lagsäsonger i Linköping i två omgångar.

I hans spelar-cv finns förutom Lausanne också Färjestad, Oskarshamn, fyra matcher i NHL för St. Louis Blues, AHL, KHL, finska ligan och Tre Kronor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM