Kritiken: ”Har gått alldeles för snabbt”

Rasar mot SHL och förbundet

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Hockeyallsvenskan känner sig orättvist behandlad av förbundet och SHL.

– Besluten har fattats alldeles för snabbt och vi har inte fått vara med i diskussionerna, säger ligans vd Stephan Guiance.

– Jag blir lite förvånad när jag hör det här, säger förbundets ordförande Anders Larsson.

Att hockeysäsongen avslutas i förtid, utan mästare och upp- och nedflyttning, kommer som en käftsmäll för såväl klubbar, spelare och supportrar. Nu menar Hockeyallsvenskan att de drabbas kanske hårdast av alla. Därför kräver de nu att förbundet agerar och ser över möjligheten till ekonomisk ersättning.

”Som en konsekvens av Svenska Ishockeyförbundets beslut, samt att SHL som enda ligaorganisation på herrsidan finns representerade i förbundsstyrelsen, önskar HockeyAllsvenskan i absolut närtid få ett möte med både Svenska ishockeyförbundet och SHL för att diskutera hur man utifrån befintlig situation kan skapa/återställa en sportslig och ekonomisk rättvisa”, skriver ligan i ett uttalande.

”Måste diskutera”

Exakt vad ”sportslig och ekonomisk rättvisa” betyder vill dock inte vd:n Stephan Guiance gå in på.

– Det är något ligorna och förbundet måste diskutera.

Men jag antar att ni har ett förslag?

– Det har vi, men vi förhandlar inte i media.

Men ni publicerar ett uttalande på er hemsida som delvis är riktad till media?

– Ja, för att vi vill upplysa om att vi vill få till ett möte där det här kan diskuteras.

Kan det bli aktuellt att ni kräver pengar från SHL?

– Det vill jag inte gå in på. Det vi anmärker på är att SHL har representanter i förbundets styrelse medan vi inte har det. Det känns märkligt att de sitter och fattar beslut som får negativa konsekvenser för oss, säger Guiance.

Stephan Guiance.
Foto: BILDBYRÅN
Stephan Guiance.

”Allvarligt läge”

I pressmeddelandet antyder han att flera hockeyallsvenska klubbar kommer börja blöda ekonomiskt på grund av beslutet att ställa in resten av säsongen.

Hur allvarligt är läget?

– Det är allvarligt. Vi har flera klubbar med ansträngd ekonomi som kommer ha svårt att leva upp till licenskraven inför nästa säsong. Det är en av frågorna vi vill lyfta fram: Att förbundet bör lämna licenskraven åt sidan inför kommande säsong.

En slags dispens alltså?

– Precis.

Hur är er kontakt med förbundet?

– Vi har överlag en bra dialog, men just de här besluten som fattats de senaste dagarna tycker vi har gått alldeles för snabbt utan att vi fått vara med och påverka.

Känns de som att de gått bakom ryggen på er?

– Nej, inte bakom ryggen men att vi inte fått vara med i diskussionerna. Och det beror väl på att vi inte har representantskap i styrelsen.

Har ni påtalat detta förut?

– Ja. Det har varit en återkommande fråga. Vi tycker det är rimligt att Sveriges tredje största liga får vara med i rummet när stora beslut ska fattas.

Vad har ni fått för svar?

– Att det är så stadgarna set ut. Ska vi göra något måste vi ta det via årsmöten och via distriktsförbunden. Det vi kan göra nu är bara att konstatera att SDHL nyligen blev invalda i styrelsen och att vi fortfarande inte är med, trots att vi har mer publik och tv-tittning. Vi tycker inte att det är rimligt, säger Stephan Guiance.

Slår tillbaka

Förbundets ordförande Anders Larsson förvånas en aning av Guiance kritik. Han menar att HA visst varit med i diskussionerna de senaste dagarna.

– Visst, det är förbundsstyrelsen som fattar de slutgiltiga besluten, men alla fyra högsta ligor har varit med i diskussionerna.

Hur ser du på att det riskerar att bli splittringar inom svensk hockey?

– Jag både tror och hoppas att vi kan samlas och stå enade i den här ytterst speciella situationen vi befinner oss i. Vi har stora utmaningar framför oss både sportsligt och ekonomiskt och då är det oerhört viktigt att vi håller ihop. Sedan har jag givetvis full respekt för att klubbar känner tomhet över att de inte fick chansen att spela för ett SM-guld eller uppflyttning, säger Anders Larsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE