Jack Hughes slog Ovetjkins rekord

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖRNSKÖLDSVIK. Alex Ovetjkins 16 år gamla poängrekord i U18-VM är ett minne blott.

Tre nya poäng av USA:s supertalang Jack Hughes i bronsmatchen gör honom till alla tiders poängkung i U18-VM.

– Det här väldigt häftigt att slå rekordet. Men för mig handlar VM om att vinna guld, säger 17-åringen.

Superlativen börjar ta slut när Jack Hughes framfart ska beskrivas.

USA:s nye stjärnskott är sedan tidigare den poängstarkaste U18-spelaren i landets historia. Redan förra året vann han poängligan i U18-VM – som underårig.

I årets mästerskap som spelas i Örnsköldsvik och Umeå har poängen fortsatt att trilla in för den spelskicklige centern som tippas gå först i sommarens NHL-draft. I gruppspelet svarade han bland annat för sju poäng i mötet med Slovakien, nytt mästerskapsrekord.

Passerade Ovetjkin

Under gårdagens semifinal åkte dock Hughes och USA på ett tungt bakslag då Ryssland vann efter straffläggning.

17-åringen fick ändå lite av en personlig revansch i bronsmatchen mot Kanada. Ett mål och två assist från amerikanens klubba innebär att han svarat för totalt 32 poäng på 14 matcher i U18-VM.

Ett poäng mer än den tidigare rekordinnehavaren: Washington Capitals superstjärna Alex Ovetjkin, 33.

– Det är speciellt. Det är en häftig turnering och jag har fått förmånen att delta två gånger. Det har varit två hyfsade turneringar och det är väldigt häftigt att slå rekordet, men för mig handlar VM om att vinna guld, säger Jack Hughes efter matchen.

Skiljs åt: ”Ett bra avslut”

Efter att kamperat ihop i två år som ett klubblag går nu spelarna i USA:s landslag skilda världar. För Hughes väntar säkerligen spel i NHL nästa säsong.

– Att ändå få komma hem med ett brons och vinna den sista matchen känns som ett bra avslut på våra två år tillsammans, säger en märkbart tagen Hughes.

Har du hört något om senior-VM?

– Jag har ingen aning just nu.

Vill du spela VM?

– Jag vet inte. Vi får se vad som händer, nu vill jag bara samla tankarna de kommande dagarna, säger Hughes som medger att haft kontakt med förbundsledningen.

Kedjekamraten Cole Caufield fick gå mållös från bronsmatchen, men tangerade Ovetjkins målrekord på 14 mål under en och samma turnering.

På frågan om vad det betyder att ha Caufield vid sin sida spricker Hughes upp i ett leende.

– Lätta poäng gissar jag. Det är bara att passa honom så ligger pucken i nätet. Vi har en riktigt speciell kemi och jag kommer sakna honom på isen, men ännu mer utanför isen.

Sverige möter Ryssland i finalen som spelas 19.30.

Finalen sänds i SVT2 och SVT Play.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LÄS VIDARE

Publicerad: