NHL

Svenska NHL-stjärnorna tar ställning mot rasismen

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Erik Karlsson och Gabriel Landeskog ansluter sig till raden av lätt skuldmedvetna NHL-stjärnor som lovar att bekämpa rasism med större energi i framtiden.

– Det är otroligt hur blind jag varit inför problemen som existerat så länge och fortfarande existerar, konstaterar Karlsson i ett långt inlägg på Instagram.

De senaste tio dygnens folkresning i USA – som utbröt när den svarte mannen George Floyd mördades på öppen gata i Minneapolis förra måndagen – har skakat om även NHL.

Några av ligans få svarta spelare, till exempel Evander Kane i San Jose Sharks och J.T Brown i Minnesota Wild, har vädjat till vita kollegor att höja sina röster och hjälpa till att öka medvetandet om rasismen i Nordamerika.

Och nu får de gensvar. Stjärnor som vanligen aktar sig noga för kontroverser och politik – bland dem Jonathan Toews, Logan Couture, Connor McDavid, Patrice Bergeron och just Sidney Crosby – har de senaste dagarna gjort lätt skuldmedvetna uttalanden i ämnet på sociala medier.

Nu följer alltså även svenska stjärnorna Erik Karlsson och Gabriel Landeskog det exemplet.

”Otroligt blind”

”Jag kan inte berätta hur många gånger jag påbörjat och sedan raderat den här texten, i förhoppningen om att den ska bli rätt. Jag tror aldrig jag kommer känna mig helt komfortabel men den realitet som existerar för så många andra är så långt ifrån komfortabel man komma”, skriver Karlsson i en instagram-post som publicerades i natt.

Foto: David Zalubowski / TT

Gabriel Landeskog

Foto: TT

”Uppvuxen på en liten ort i Sverige visste jag inget annat än att man ska behandla alla andra som man själv vill bli behandlad. Inte vid ett enda tillfälle tänkte jag på hudfärg eller var någon kom ifrån”, skriver han bland annat och fortsätter:

”Att vara där är jag nu, 2020, och se vad jag ser och höra vad jag hör…det är otroligt hur blind jag varit inför problemen som existerat så länge och fortfarande existerar”.

Men nu lovar ”EK65” att försöka jobba för en bättre framtid.

”Olyckligtvis kan vi inte förändra det som varit men vi kan och måste förändra det som kommer och det tror jag vi gör genom att utbilda oss och lyssna. Jag respekterar och stöder Evander för att det han står för. Jag har inte gått igenom samma saker så jag kan aldrig säga att jag vet hur det är. Men jag vet att jag vill att min dotter och alla andra barn får växa upp i en bättre värld än den vi har nu. En värld som den jag trodde att jag växte upp i, där alla behandlas som jämlika. Den världen existerade inte men jag ber om att den snart ska göra det”.

”Ursinnig och frustrerad”

Gabriel Landeskog framför samma slags tankar i en liknande Instagram-post, också publicerad i natt.

”Som en privilegierad vit man vet jag inte vad svarta män och kvinnor går igenom varje dag och jag kommer inte låtsas som att jag vet det. Men jag såg hur George Floyd mördades och är, precis som ni, ursinnig och frustrerad. Jag har inte alla svar men det svar jag har är att vi måste öppna våra hjärtan och lyssna”, skriver Colorado Avalanche-kaptenen och fortsätter:

”Vi måste utbilda oss så vi kan vara bättre. Rasismen måste upphöra. Jag vill fostra min dotter i en värld där kärlek är starkare än hat. Där färg inte betyder något. Black Lives Matter”.

Ytterligare ett antal svenska NHL-spelare – bland andra Henrik Lundqvist, Mika Zibanejad, William Nylander och Elias Pettersson – deltog häromdagen  i ”BlackOutTuesday˝-manifestationen på sociala medier.

Publisert:

LÄS VIDARE

30 frågor till Erik Karlsson på 30-årsdagen

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Gabriel Landeskog

Erik Karlsson

George Floyd

Rasism