”Det var därför vi satte ihop dem”

avMats Wennerholm

BRATISLAVA. NHL-vinterns två hetaste svenskar har sett helt vissna ut i VM.

Och två av de mest iskalla blomstrar.

Alexander Wennbergs kemi med William Nylander har gjort dem till ett av VM-turneringens bästa radarpar

– Det är aldrig fel att ha revanschsugna spelare, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Det var han som parade ihop ett av VM:s bästa radarpar.

Willian Nylander är uppe på galna tretton poäng på bara fem matcher, vilket fått de flesta att glömma Alexander Wennberg som gjort sju på bara tre.

Den 24-årige centern som blev sista pusselbiten i den svenska superkedjan då han landade två matcher in i turneringen.

– Vi hade en vision och det var därför vi satte ihop dem, säger Grönborg.

– Jag har ju haft förmånen att följa dem från tidiga juniortiden och uppåt. Det är två kvicktänkta och snabba spelare som är svåra att markera. Sedan får vi ju inte glömma tredjelänken Patric Hörnqvist som stökar och bökar och slår in returer. Han skapar utrymme för de två andra.

Men det är förståeligt att många undrar över scenförändringen i VM kontra NHL.

Elias Lindholm vann svenskarnas poängliga i NHL den gångna säsongen och Elias Pettersson gjorde sådan succé i Vancouver Canucks att han är favorit till titeln Årets Rookie.

Tokhyllade båda två.

Men här i VM i Bratislava?

Utklassade av två av NHL:s mest iskalla svenskar. William Nylander nästan hånad för att inte leva upp till sitt monsterkontrakt i Toronto och Alexander Wennberg bänkad av coachen John Tortorella i Columbus.

Petades i Columbus

Alexander Wennberg är en minst lika stor överraskning som Nylander med sina sju poäng på bara tre spelade matcher.

Han kom från en säsong i Columbus i NHL där han blev bänkad av stenhårde coachen John Tortorella efter en mindre bra säsong.

– Ja, så kan man väl se det, men det går inte att jämföra med här och nu. Jag vet inte om det går att se det som en revansch med tanke på vad som hände därborta. Vi är här för att ha kul och ta VM-guld. Poängen kommer och går, men de viktiga är att laget vinner, säger Wennberg.

Hur är relationen med John Tortorella? Är han lätt att umgås med?

– Lätt att umgås med vill jag inte säga, men han är min coach och vi är väl inte alltid överens om allting. Jag har haft honom i några år nu och det är väl inte så mycket man kan göra. Det är väl ingen hemlighet vilken typ av coach han är. Men han är en rak och ärlig person och när han inte var nöjd med min säsong så säger han det rakt ut. Jag kan bara försöka bli bättre. Även när det går tungt ibland kan det vara lärorikt.

Men det måste ändå ha varit jobbigt?

– Det är klart att det inte blev den säsong jag ville ha, men jag vill inte gräva ner mig i det. Det påverkar ingenting just nu. Det är en helt annan sak att vara här och spela.

Hur är det att spela med William Nylander?

– Skitkul, Vi hittade kemi direkt jag och han och Bengan (det interna smeknamnet på Patric Hörnqvist). Vi pratar ihop oss och försöker lista ut nya saker hela tiden. Det finns fortfarande lite att finjustera.

”Kommer vara bäst när det gäller”

Det har inte gått lika bra för vinterns två svenska succéspelare i NHL.

Elias Pettersson som är favorit till titeln Årets Rookie och Elias Lindholm som vann den svenska poängligan i NHL. De två har parats ihop med Gabriel Landeskog, men utan att få det att lossna på allvar.

Men Grönborg är inte orolig.

– Jag tycker ändå de gör jobbet och det är i slutet av turneringen de ska vara som bäst, säger han

– Jag tror de kommer att vara bäst när det gäller.

Och det är väl ungefär från och med nu.

Lettland nästa.

* 16.15 i SVT 1: Sverige–Lettland

ARTIKELN HANDLAR OM