Boston en seger från Stanley Cup-final

Tuukka Rask storspelade – nu kan de ”svepa” Carolina

avPer Bjurman

SAN JOSE. De kan börja duka för Stanley Cup-final i Boston – tack vare finländske målvaktsstjärnan Tuukka Rask.

Han stod för ännu ett mästerligt framträdande i natt och såg till att Bruins vann sin sjätte raka slutspelsmatch för första gången på över 40 år – och därmed har chansen att svepa Carolina i nästa rond.

– Ah, jag vet inte om jag gör mina bästa matcher i livet. Jag försöker bara vara fokuserad och hålla mig inne i min ”zon” , säger den 32-årige bjässen från Nyslott efter 2–1-segern i Raleigh.

Nä, det hjälpte inte Carolina Hurricanes att de kom hem till vilda PNC Arena – där de varit oslagbara tidigare under slutspelet – och inte heller att de under första perioden samlade sig till sin hittills klart bästa insats i den östra konferensfinalen.

De kom inte åt Bruins i alla fall – och framförallt inte Tuukka Rask.

Han radade upp fantastiska räddningar under den inledande “blitzen” och höll gästerna kvar i matchen – tills de hade ridit ut stormen och sänkte frustrerade hemmaspelare med två mål i andra perioden.

Inte gjort det sedan 1978

Sammanlagt stoppade Rask 35 skott och grundlade därmed Bruins sjätte raka seger i årets slutspel – en bedrift klubben inte mäktat sedan 1978.

Med denna senaste triumf har de också Hurricanes på gaffeln. Vinner de igen natten till torsdag sveper de uppstickarna från södern och är klara för Stanley Cup-final mot antingen San Jose eller St. Louis.

Med Tuukka från Nyslott i kassen är det svårt att se någon annan utgång. Han spelar sitt livs hockey.

– Nja, det vet jag inte om jag gör. Visst, det har känts bättre och bättre ju längre vi tagit oss i slutspelet, säger han till NBC.

– Men jag försöker bara vara fokuserad och hålla mig inne i min ”zon”.

1 av 2 | Foto: Gerry Broome / TT NYHETSBYRÅN
Boston är nu bara en final från Stanley Cup-final

”Vi blev sparkade ni-vet-var”

Hurricanes-coachen Rod Brind’Amour hymlar inte om att läget för hans och hans mannars del nu är prekärt.

– Jag är stolt över hur vi spelade ikväll, till skillnad från i de två första matcherna såg vi ut som ett lag som hade en chans den här gången, säger han på sin presskonferens.

– Men just därför gör den här förlusten så ont. Det suger, det finns inget annat sätt att säga det. Vi blev sparkade ni-vet-var. Men de har Tuukka Rask. Han var den stora skillnaden ikväll.

Precis.

Joakim Nordström – som spelade för Carolina i tre säsonger innan han skrev på för Bruins förra sommaren – svarade för nattens svenskpoäng med den utsökta assisten till Chris Wagners 1–0-mål i början av andra perioden.

ARTIKELN HANDLAR OM