Swedish House Mafia tillbaka – i Seattle Kraken

Sportbladet besöker nya svenskkolonin i NHL

SEATTLE. Swedish House Mafia har gjort comeback!

Det var i alla fall vad den helsvenska kedjan med Marcus Johansson, Alex Wennberg och Calle Järnkrok omedelbart döptes till när nya NHL-laget Seattle Kraken under torsdagen inledde sin allra första träningscamp.

– Haha, det är ju perfekt. Vi har redan utvecklat lite svensk kemi och trivs fint ihop, säger Wennberg till Sportbladet och upplyser samtidigt om att han lagom till säsongsstarten ska bli pappa för första gången.

Det skrevs historia i påkostade nybygget Kraken Community Iceplex norr om centrala Seattle på torsdagskvällen, svensk tid.

För då skrinnade spelarna i Seattle Kraken – NHL:s 32:a lag – ut på isen för sin allra första organiserade träning.

Till dånande jubel.

Hockeyfeber har nämligen utbrutit i den granna metropolen högst upp i USA:s nordvästra hörn och läktarna i träningshallen var fullpackade med nyfikna, förväntansfulla fans.

– Otroligt roligt att få komma igång och köra en riktig träning, och mottagandet var suveränt. Att ha publik på träning är verkligen speciellt, säger Alex Wennberg när vi träffar honom efteråt.

”Utvecklat svensk kemi”

Den 27-årige centern från Nacka bildar en liten svenskkoloni i det omsusade expansionslaget ihop med Adam Larsson, Calle Järnkrok, Marcus Johansson och Gustav Olofsson – och den kolonin har redan hunnit göra ett rejält avtryck i klubben.

Alexander Wennberg, Calle Järnkrok, Marcus Johansson och Adam Larsson tränar i Seattle.
Alexander Wennberg, Calle Järnkrok, Marcus Johansson och Adam Larsson tränar i Seattle.

För vid premiärträningen visade det sig att coachen Dave Hakstol satt samman en renodlat blågul kedja med Wennberg som center mellan Järnkrok och Johansson – och lokal media högg direkt.

”Där har vi The Swedish House Mafia”, bestämdes det på pressläktaren och sedan spreds namnet som en gräsbrand på sociala medier.

– Ha ha, det är ju perfekt, flinar ”Wenny”.

– Men faktiskt, vi har redan utvecklat lite svensk kemi och trivs bra ihop. Calle och ”Mackan” är väldigt bra bägge två och lätta att spela med. Vi kan snacka svenska på isen också, det underlättar. Så mycket slutsatser kanske man inte kan dra av en sådan här träning, men det känns som att det kan bli något när vi börjar spela matcher.

Ja, som det heter i en av ursprungliga Swedish House Mafias världshits:

It gets better…

”Seattle känns lite svenskt”

För egen del spelade Alex sex säsonger med Columbus Blue Jackets innan han ifjol skrev på för Florida Panthers. Där fick han en rungande nytändning och trivdes förträffligt. Men han känner ingen besvikelse alls över att äventyret slutade med att han blev ”unrestricted free agent” och i somras istället skrev på för Kraken.

Kedjan, Swedish House Mafia.
Kedjan, Swedish House Mafia.

– Det var ett bra år i Florida, absolut, jag tog ett stort steg framåt och blev åter den spelare jag vill vara. Men nu är jag här och känner mig otroligt motiverad. Det ska bli riktigt spännande att få vara med på den här resan från början, fortsätter han.

– Seattle är en väldigt fin stad också. Vi har varit här i fyra veckor nu och stormtrivs. Det känns lite svenskt, faktiskt. Det gillar man ju.

Enda lilla stressmomentet: Lagom till säsongsstarten ska Alex och fästmön Felicia bli föräldrar för första gången.

–Vi får en liten pojke när som helst. Det är förstås fantastiskt, men det känns lite speciellt att jag samtidigt befinner mig på träningscamp. Plötsligt kanske jag behöver slänga av mig grejorna och bara sticka.

Ja, då är det ju bara, för att nu knyta ihop Swedish House Mafia-säcken, leave the world behind…

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!