Tampa Bay vann och håller liv i Stanley Cup-finalen

Mästarna har reducerat mot Colorado

TAMPA. Lavinen gick i Denver förra veckan, men i natt slog blixten ner i Tampa igen.

Regerande mästarna reducerade den pågående Stanley Cup-finalen med en utklassning snudd på lika överväldigande som den de själva utsattes för i lördags.

– Det var inte en måste-match men nästan och jag jag är mycket glad över hur vi hanterade situationen, säger Victor Hedman till Sportbladet efter 6-2-segern.

PLUS: Bjurman: Blir den bästa finalen i modern tid


Efter första och, framförallt, andra matchen i hockeyns heligaste uppgörelse började det nästan kännas som att Colorado Avalanche skulle komma att svepa Tampa Bay Lightning i fyra raka.

De var helt överlägsna i precis alla avseenden och de dubbla mästarna tycktes inte ha några svar på utmanarnas våldsamma fart, outtröttliga forechecking och hisnande skicklighet.

– Men det gäller att vara först till fyra segrar och inte till två, säger Victor Hedman när vi träffar honom i katakomberna i hemmahallen.

– Vi har varit i den här situationen förr och fick ingen panik alls. Men vi är också självkritiska, både som individer och lag. Så vi visste att vi behövde spela mycket bättre i fortsättningen.

Och det var precis vad de gjorde i nattens tredje duell. 

Kom ut som ett helt annat lag

Avalanche tog visserligen ledningen igen, med det första av Gabriel Landeskogs två powerplay-mål för kvällen. men det räckte inte för att knäcka de blåvita den här gången.

De uppträdde med en helt annan målmedvetenhet än i Denver, utmanade den osäkre Avs-målisen Darcy Kuemper oavbrutet, vände redan i öppningsperioden och vann till slut med 6-2.

– Jag tycker framförallt att vi var bättre med pucken i den här matchen, vi gav dem inte alls lika många frilägen och två-mot-en-lägen, fortsätter ”Vigge”, som själv stod för två assist och hade ett klockrent skott i stolpen i slutet.

– De är väldigt snabba och skickliga, men kan vi eliminera de där rusherna så gillar jag våra chanser.

Victor Hedman nöjd

Dessutom utmanade de alltså Darcy Kuemper på ett helt annat sätt – vilket till slut resulterade i att han byttes ut i slutet av andra perioden.

– Ja, vi kände att vi behövde sätta press på honom och det gav frukt, konstaterar backstjärnan från Ö-vik.

Victor Hedman jublar efter Tampas mål i natt.
Victor Hedman jublar efter Tampas mål i natt.

Med Tampas övertygande seger står det klart att det blir en verklig serie även i årets final.

– Det var inte en måste-match men nästan och jag jag är mycket glad över hur vi hanterade situationen. Nu är det som sagt en serie, instämmer Victor.

– Men det innebär inte att vi bara kan slänga in klubborna i nästa match. Vi måste upp ytterligare ett snäpp och jag känner att vi har mer i oss.

Den matchen – den fjärde i serien – avgörs i Tampa natten till torsdag.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!