Köer och tidskrävande med covidpass: ”Rädslan vi har”

JÖNKÖPING. Köerna ringlar långa i snöstormen utanför Husqvarna Arena över en timme innan match.

Anledningen är regeringens krav på covidbevis från och med den här onsdagskvällen den 1 december.

– Rädslan vi har är att det ska ta för lång tid och att åskådarna inte ska hinna in i tid, säger HV71:s arena- och säkerhetschef Pontus Seveli.

Över 5 000 åskådare väntas när HV71 möter Mora i den 21:a matchen för säsongen i Hockeyallsvenskan.

Från och med den 1 december är det krav på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar med publik över 100 personer inomhus.

Regeringens beslut innebär att det för klubbarna blir ökade kostnader och för åskådarna mer tidskrävande.

– Det krävs mycket extra resurser för oss, vad det kostar har vi inte räknat på ännu. Vi har fått sätta upp extra staket vid entréerna och ta in extra personal. Det har heller inte varit mycket tid för att förbereda oss, säger Pontus Seveli.

Det var långa köer utanför Husqvarna Arena efter regeringens krav på covidbevis.
Det var långa köer utanför Husqvarna Arena efter regeringens krav på covidbevis.

Extra personal

Det handlar om 15–20 extra värdar och är nästan en fördubbling mot det har varit tidigare.

Två led är uppsatta vid varje entré där covidpassen kollas med digital utrustning utanför och sedan biljetterna innanför.

Folk är tålmodiga i kylan och det kraftiga snöfallet, det märks att folk är ovana vid hanteringen och det tar extra tid för varje person.

– Jag har sprungit här och kollat och det har inte varit några stora bekymmer ännu. Alla verkar vara väl förberedda och vänligt inställda, säger Pontus Seveli.

”Positivt inställda”

HV71 har inte märkt några effekter på publikintresset inför matchen, även om det har varit större publiktryck på många matcher tidigare under säsongen.

– Vi räknar med att det inte kommer att påverka publikintresset. Nu är det en match mitt i veckan med serielunk och oväder ute, så det blir en passande match för oss att testa det första gången. Alla verkar på förhand varit väldigt positivt inställda till det här kravet, säger Pontus Seveli.

Klubben har gått ut och uppmanat publiken att komma i god tid, entréerna öppnade också två timmar innan nedsläpp i stället för en och en halv timme.

– Vi har försökt att vara tydliga för att undvika några missöden. Rädslan vi har är att det ska ta för lång tid och att åskådarna inte ska hinna in i tid, det finns stor risk att många kommer sent så att det blir långa köer, säger Pontus Seveli.

För att komma in krävs vaccinationsbevis på fullgjord vaccinering med två doser med giltig legitimation, för de som är äldre än 18 år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!