Galna festen i natt – krossade Pittsburgh

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. En episk fest rasade i Nashville inatt – och såvida inte ölen på nedre Broadway tagit slut lär den fortfarande pågå.

För jo, Predators lyckades reducera Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh inför de besinningslösa fansen hemma i Bridgestone Arena.

– Jag tycker vi spelar bättre än dom över 60 minuter och det gör det här extra skönt, säger målskytten Mattias Ekholm till Sportbladet efter 5–1-segern. 

Faktum är att en fest för historieböckerna hade utbrutit i centrala Nashville redan långt innan pucken släpptes i den första Stanley Cup-final som någonsin avgjorts på de här ångande fuktiga breddgraderna. 

Avspärrade Lower Broadway – den lokala nöjesgatan som sträcker sig förbi Bridgestone Arena – vibrerade av upphetsning och förväntan redan under förmiddagen och när country-stjärnan Alan Jackson, klädd i Predators-tröja,  tre timmar innan matchstart kom ut på en provisorisk scen för utlovad gratiskonsert var hela stan i praktiken igenproppad av vilt festande fans. 

Foto: Frederick Breedon / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Fullsatt arena och 50 000 människor på plats i downtown i Nashville

– Vi var jäkligt taggade, vi visste ju att det skulle bli en riktig folkfest här idag och det var det verkligen, säger Calle Järnkrok när vi möter honom efteråt. 

Inledningsvis såg det dock ut som att pingvinerna från Pittsburgh skulle krascha partyt.

Brutalt.

De stod för sin hittills bästa, mest aggressiva matchstart i hela finalserien och redan efter 2.46 prickade unge skyttekungen – ja, fenomenet – Jake Guentzel in 1–0.

Då blev det väldigt, väldigt tyst i Bridgestone.

1 av 4 | Foto: Justin K. Aller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Och så sent som i första pausen var euforin fortfarande utspädd med oro, för gästernas ledning stod sig inledningsperioden ut, 

– Vad som blev sagt i pausen? Det kändes som vi behövde komma igång bättre med vår forecheck och få dem att tappa lite mer puckar, säger Viktor Arvidsson.

– Det tycker jag vi gjorde i andra, vi började verkligen pressa deras backar och fick längre anfall.

Proppen gick ur

Ja, inte bara det. I mittakten  klev Nashville Predators in i Stanley Cup-finalen på riktigt – och började göra mål. 

Roman Josi pangade, framspelad av Mattias Ekholm och Calle Järnkrok, in kvitteringen – och mindre än en minut senare stänkte Frederick Gaudreau in en ledningspuck också.

Då var det som att en propp gick ur för hemmalaget, för därefter började de spela med samma slags glöd och passion och självförtroende som i serierna mot Chicago, St. Louis och Anaheim.

James Neal fick in 3–1 efter en lite tursam Viktor Arvidsson-passning när 37 sekunder återstod av andra, Craig Smith ökade i friläge i början av tredje på till 4–1 och så såg Mattias Ekholm, på assist från Järnkrok, till att fastställa slutresultatet med en fruktansvärd slägga.

– Vi har haft lite svårt att sätta lägena tidigare men fick in några snabba där i början och då bara släppte det. Jäkligt skönt, fortsätter Järnkrok. 

”Gammal Brynäs-connection”

Målskytten Ekholm håller med.

– Ja, jag tycker vi spelar bättre än dom över 60 minuter och det gör det extra skönt, att vi genomför matchen på det här sättet, säger han.

– Vi var bra både offensivt och defensivt och satte puckarna när vi fick lägen.

Han satte alltså själv det sista målet, på assist från gamle Brynäs-kompisen Järnkrok – och tillsammans låg de också bakom Josis kvittering i början av andra. 

– Ja, jag brukade hitta ”Ekan” förr i tiden när vi spelade ihop så det är väl en gammal Brynäs-connection vi fått igång igen, flinar Calle.

– Men jag vet inte om två assist för egen del gör så mycket för självförtroende. Jag missade ju framförallt fyra läge.

Rinne tillbaka i storform

Det bästa av allt för Predators under pingstaftonen:

Efter en småskakig förstaperiod blev finländske målvakten Pekka Rinne sig själv igen och radade upp en serie förstklassiga räddningar.

– Jag tycker inte han var dålig i de tidigare matcherna heller, vi hade kunnat hjälpa honom betydligt mer, kommenterar Calle.

– Men visst, ikväll var han riktigt grym och vann matchen åt oss.

Oavsett – var så säker:

Det skålades oupphörligt för Pekka – och alla andra predatorer – i kaoset på Lower Broadway i morse.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på viaplay.se.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM