Klart: De här blir svenska lagens motstånd i CHL

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frölunda vann CHL förra säsongen.
HOCKEY

Fem svenska lag är med i årets upplaga av Champions Hockey League.

Regerande mästarna Frölunda får sällskap i turneringen av Brynäs, HV71, Växjö Lakers och Malmö Redhawks.

I dag lottades gruppspelet i Köln, och här är svenska lagens motstånd i turneringen.

För fjärde året rullar Champions Hockey League – där europas bästa hockeylag ska göra upp. Ryska ligan KHL nobbar dock fortfarande turneringen, som har haft svenska segrare alla tre föregående år.

– Vi vill utse Europas bästa lag. Därför behöver vi KHL och de har en stående inbjudan, sade svenske ordföranden Anders Ternbom i CHL:s webbsändning.

I år spetsas dock turneringen till lite, och bara 32 lag får delta, jämfört med 48 tidigare år. I dag lottades gruppspelet till turneringen, och de svenska lagen kommer få följande motstånd:

Frölunda

Regerande mästarna Frölunda ställs mot schweiziska Zurich, Klagenfurt från Österrike och GAP Rapaces från Frankrike.

– Två av de absoluta topplagen i Europa med Zurich och Frölunda, med Gap och Klagenfurt håller inte den klassen, därför blir Frölundas grupp bland de lättaste, säger SVT’s expert Jonas Andersson.

HV71

Svenska mästarna HV71 får möta danska Esbjerg, tyska Adler Mannheim och Trinec från Tjeckien.

– Den känns spontant som den lättaste gruppen, säger Andersson.

Växjö Lakers

Växjö Lakers möter mesta mästarna från Schweiziska ligan, HC Davos. Det blir ett kul möte för Daniel Rahimi, som ju bytte Davos för Växjö i våras. I övrigt möter de också Cardiff Devils, från Wales, och tjeckiska Bili Tygri Liberec.

– Tuff grupp, men jag tror Växjö grejar det, säger Andersson.

Malmö Redhawks

Malmö Redhawks spelar i samma grupp som tjeckiska Kometo Brno, finska Kalpa Kuopio och norska Stavanger Oilers.

– Tufft, verkligen tufft för Malmö. Vi såg förra året att Stavanger håller hög klass, och Kalpa lyckas alltid spela bra i CHL, säger Andersson.

Brynäs

För Brynäs väntar ett motstånd från finska huvudstaden, i IFK Helsingfors. De delar också grupp med tyska Red Bull Munich, och polska Comarch Cracovia.

– Där har vi Cracovia som inte håller klass, men det gå hur som helst med resten av lagen. Ser tufft ut med München och Helsingfors, säger Andersson.

Fyra matcher i CHL kommer att spelas i augusti och september, innan SHL börjar. Två av dem kommer spelas den första och andra veckan i oktober.