Lundqvist: ”Bara att inse, har inget att göra med det där”

Svensken om slutspelet och ämnet han absolut inte vill prata om

1 av 2 | Foto: Vincent Carchietta / X02835
HOCKEY

NEW YORK. Det har varit en aningen utmanande grundserie för den svenske NHL-stjärnan som hungrar allra mest besinningslöst efter silverpjäsen de delar ut när säsongens sista match spelats. 

Men nu startar Henrik Lundqvist och hans kam­rater om från noll – och ett sammanbitet hopp sjuder i bröstkrogen på 35-åringen dom ser som kung i New York. 

– Om vi kan höja oss och spela vår allra bästa ­hockey tror jag att vi har en god chans, säger han till Sportbladet inför ­nattens inledande drama mot Montreal Canadiens.

”Henke” råkar ringa för avtalad intervju just som jag ska skicka in mina röster i NHL Awards-omröstningen och jag kan kan inte låta bli att skoja om att han ­inget har att tjäna på att vara ­extra vänlig, för vi skribenter får ändå inte rösta i målvakts­kategorin Vezina – den tar klubbarnas general managers hand om, av oklara skäl. 

Han skrockar.

– Jag har ingenting med det där att göra i år. Det är bara att inse, det har varit för mycket upp och ner för min del den här säsongen.

Lite så är det nog, ja. Framförallt har det kärvat när han återvänt från längre upphåll, efter skador och All Star-weekend och slikt. 

”Mer komfortabel”

Även resten av laget har vinglat hit och dit. I höstas spelade Alain Vigneaults manskap betydligt vassare hockey än väntat, för att ­sedan plana ut i rätt utpräglad medelmåttighet under senvintern.

Foto: TT

Så fansen i New York skruvar lite oroligt på sig ­inför den slutspelsserie som inleds mot Montreal Canadiens i mäktiga Bell Centre i natt.

– Jag tycker för egen del att det känns bra, jag har ­blivit mer och mer komfortabel de senaste matcherna och upplever att jag befinner mig där jag ska. Nu ­gäller det bara att skärpa koncentrationen ytterligare några snäpp och komma upp på en nivå till, fortsätter Lundqvist.

– Som lag har vi väl inte varit på topp de senaste veckorna, när det inte ­funnits så jättemycket att spela om, och vi behöver få till ett annat fokus nu. Det kommer bli tufft, vi har en extremt svår motståndare, men om vi kan höja oss och spela vår allra bästa hockey har vi absolut en god chans.

Lundqvist syftar här enbart på den inledande serien mot Canadiens, för även om det ­sedan länge är känt att drömmen om Stanley Cup ingenstans glöder med mer intensiv hetta än i Henriks hjärta vill han just nu inte ens tänka på det stora, övergripande ­målet. 

”Helt fel fokus”

– Nej, nej, säger han och låter nästan förskräckt över att jag överhuvudtaget nämner det, i slutspelet går det inte att fundera på något annat än nästa match. Allt annat är så avlägset och börjar man tänka på det får man helt fel fokus. 

Det är erfarenheten, de grundliga kunskaperna om vad den här tiden på året ställer för krav, som talar. 

För faktum är att Rangers bara missat playoff en enda gång under den nu tolv år långa Lundqvist-eran, vilket gör ”Henke” till en av de samtida NHL-stjärnor som har mest slutspelsrutin.

– Den gången vi missade med Rangers, 2010, är ­faktiskt enda gången under hela min professionella ­karriär det hänt. Vi gick ­alltid till playoff med Frölunda också, påpekar han.

Foto: Matt Slocum / TT / NTB Scanpix
Lundqvist släppte in Brieres mål i avgörande matchen 2010.

– Så då var jag inte glad, nej. Särskilt inte som det var i allra sista grundserie­matchen... vi förlorade på straffar borta mot Phila­delphia. Det är det här man sliter för hela sommaren och hela säsongen, det är det här som är det verkligt roliga, när alla matcher verkligen gäller så mycket. Jag ser väldigt mycket fram emot det.

Resan inleds i natt, i Bell Centre i Montreal, 01.05 svensk tid. Matchen sänds på Viasat Hockey

ARTIKELN HANDLAR OM