Wennerhom: Domarna borde skickas på synkoll

HOCKEY

KÖLN. Sverige krossar Tyskland med 7–2, men jag sitter fortfarande och svär över vad jag tycker är en stor jäkla domarskandal.

Ryssen Roman Gofman och letten Eduards Odins borde skickas på en synundersökning innan de får döma mer i detta VM.

Hur kunde de missa yxhugget i knävecket på Elias Lindholm?

Hur kunde de missa ett solklart matchstraff?

Okay att domare missar saker. Det får vi leva med. Och jag kanske överreagerar och är extra hård mot domarna den här gången. Men vissa saker får man helt enkelt inte missa.

Missade solklara smällen

Att Marcus Kink fick vara kvar på isen efter överfallet på Elias Lindholm kändes som en smärre rättsskandal.

Det fanns två linjemän att konsultera och det fanns en repris på jumbotronen.

Där syns tydligt hur tysken drar klubban rakt i det oskyddade knävecket på svensken.

Ändå valde domarna att fria efter en kortare konsultation.

Jag vet inte hur illa det är med Lindholm, men jag såg något liknande hända vid VM i Zürich 1998.

”Notan” fick liknande behandling

Då fick backen Mattias Norström ett hugg i knävecket i sin första VM-match mot Schweiz. Det var långt ifrån lika fult som det här, men ”Notans” VM var över efter 22 minuter. Han fick en skada på en nerv och det tog månader innan han var helt återställd.

Jag såg att svenskarna var irriterade på Marcus Kink redan efter första perioden och ännu mer efter den andra. Det förstår jag fullständigt.

Nu gav de i alla fall det bästa svaret som gick att ge, när de vann andra perioden med 3-1 och avgjorde den här matchen. De fick hål i den tyska betongmur som stoppade USA i öppningsmatchen i fredags kväll och de fick målvakten Thomas Greiss att se mänsklig ut. Ja, det blev nästan förnedring i slutperioden som slutade 3–0 till Sverige.

Tre Kronors bäste hittills

Och jag vill särskilt lyfta fram Marcus Krügers hårda jobb innan LInus Omarks så viktiga 3–2, då han bröt in mot mål ensam mot tre tyskar och skickade sin egen retur vidare till Omark, som bara hade att lägga den i tom kasse.

Jag tycker att Chicagocentern varit Sveriges bästa spelare i de här två första VM-matcherna. Det känns som han gör allting rätt och han har varit ett ständigt offensivt hot, trots att han mest är känd för sina defensiva kvaliteter. Där håller han världsklass.

Victor Rask har också växt i mina ögon. Han är på väg mot sitt stora genombrott i Tre Kronor. Det var han som suveränt spelade fram Elias Lindholm till enda målet mot ryssarna och nu hade han både ett mål och två assist. En klassisk matchhjälte.

Och att William Nylander fick göra sitt första mål, en riktig pärla och matchens snyggaste fram till 6–2, tror jag var väldigt viktigt. Ja, han gjorde sitt andra också bara en dryg minut senare och hade även en assist till Jonas Brodins 4–2. Jag trodde ju att Nylander kunde få ett liknande VM-genombrott som Peter Forsberg 1992, eller Mats Sundin 1991 här i Köln. Det här kan vara början på det.

Nej, det är mycket jag gillar med det här svenska VM-laget, som jag tror både kommer att växa och få in ännu mer spets från NHL under VM-turneringens gång.

Laget visar styrka

Att till slut utklassa hemmanationen Tyskland med 7–2 inför en utsåld Lanxess Arena är också talande för det här lagets styrka. Även om risken fortfarande är stor att Sverige tvingas iväg till en kvartsfinal i Paris, så hoppas jag på en andraplats bakom ryssarna.

Jag tror det räcker med att slå USA på måndag, för resten av gruppspelet här i Köln känns som rena transportsträckan för det här laget. De övriga lagen i gruppen, Slovakien, Lettland, Danmark och Italien, har knappast imponerat och känns inte som några hot.

Speciellt inte nu när det svenska målskyttet exploderat i en turnering, där det saknades naturliga svenska målskyttar på papperet.

Blir Sverige tvåa i gruppen slipper de troligen både Kanada och Tjeckien i kvartsfinalen. De två absolut starkaste lagen i Paris-gruppen.

Då kan det här bli riktigt roligt till slut.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM