Nazistattacken mot Skellefteå

HOCKEY

”Ska inte få förekomma på en hockeyarena”

1 av 2

SKELLEFTEÅ/STOCKHOLM. Luleåfansen hånade Skellefteå med en nazistisk banderoll.

Nu har händelsen polisanmälts.

– Folk har varit missnöjda med att Skellefteåfans har heilat på bortastå i Luleå, säger Luleåfans ordförande Jonas Hermansson.

Foto: Officiella supportergruppen LuleåFans twittrade efter matchen ut: ”Detta står vi för, Skellefteå har förtjänat detta när dom inte tagit avstånd”, skriver supportergruppen. Foto: Twitter.

Luleå vände och vann för första gången under ordinarie tid i Skellefteå sedan 1989. Men bortafansens banderoll väckte stor uppmärksamhet.

Banderollen bestod av två nazistsymboler som riktades mot Skellefteås supporterförening North Power. "White Power + SS = North Power" stod det på banderollen som nu har polisanmälts.

– Vi har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, så får vi se vad det leder till. Men sådant här ska inte få förekomma på en hockeyarena, säger Skellefteåspolisens yttre befäl Peter Ernmark som var insatschef under matchen.

Finns det några personer utpekade?

– Jag har för lite information om det, men jag kan bekräfta att vi har upprättat en anmälan och att banderollen är tagen i beslag.

”Skellefteå har förtjänat det”

Luleåfans ordförande Jonas Hermansson har inte sett banderollen, men känner till den.

– Jag måste ta reda på mer innan jag vill uttala mig. Men det jag vet sedan tidigare är att två Skellefteåsupportrar är avstängda för att ha heilat på bortastå i Luleå. Sedan har folk skämtat om att de är rasister. Men vi stödjer inga sådana här handlingar och jag tycker att det är jättetråkigt, säger han.

Luleåfans gick dock senare under kvällen ut på sin twitter med ett tydligt budskap:

”Detta står vi för, Skellefteå har förtjänat detta när dom inte tagit avstånd.”, skrev supporterföreningen och visade en bild på banderollen.

”Synnerligen olämpligt”

Luleås klubbdirektör Thor Stöckel blir upprörd när han får höra talas om banderollen.

– Jag har faktiskt inte sett den, men det är beklagligt om det är så. Jätte, jätte, jättetråkigt. Oavsett orsak är det synnerligen olämpligt, säger han och fortsätter:

– Vi får komma hem i morgon (lördag) och sedan får vi träffa dem, självklart måste vi ta ett snack om det här.

Skellefteåspelaren Tim Heed:

– Det är tråkigt att de håller på med sådant. Jag tycker de borde stötta sitt lag i stället.

Såg ni det?

– Jag kollade inte dit, utan jag fokuserade på matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF