Efter kaoset: nu kan reglerna ändras

Flera har pekat på missförhållanden inom svensk hockey.

Efter kritiken kan regelverket nu ändras samtidigt som hockeyallsvenskan skickar en känga till två av sina klubbar.

– Vi har all anledning att se över både belopp, tider för transferfönster samt frågan om spelarlån med SHL, berättar Stephan Guiance, vd för hockeyallsvenskan, i en skrivelse som Sportbladet tagit del av.

Redan i vintras började det gnissla i hockey-Sverige sedan flera hockeyallsvenska klubbar känt sig snedfördelade på grund av SHL:s nya tv-avtal som ökar den ekonomiska klyftan mellan ligorna ännu mer.

Den senaste tiden har kaoset blossat upp igen, där både ligor och klubbar tycks dra åt helt olika håll (se fakta nedan).

Med anledningen av Sportbladets rapportering, om missförhållandet i ligorna, har hockeyallsvenskan nu valt att skicka ut en skrivelse.

I den ger ligan sin syn på kritiken som framförts den senaste tiden och avslöjar att det kan komma att ske förändringar i avtalet med SHL.

– Inför denna säsong gjordes en översyn av ersättningen från SHL till
hockeyallsvenskan, vilket resulterade i en utökad utbildningsersättning. Det var ett steg i rätt riktning men vi har all anledning att se över både belopp, tider för transferfönster samt frågan om spelarlån med SHL inför kommande säsong, 2019-2020, säger hockeyallsvenskans vd, Stephan Guiance, i brevet.

Han avslöjar att det redan finns ett möte planerat i augusti.

”Det är olyckligt...”

Sedan kommenterar han de punkterna som lyfts fram den senaste tiden om missförhållandet i svensk hockey:

Att SHL-klubbarna fritt kan värva ett obegränsat antal kontrakterade spelare fram till 19 juli.

– Jag förstår den frustration som våra klubbar känner när SHL värvar spelare så nära inpå säsongsupptakten, men samtidigt har vi ett regelverk att förhålla oss till som bägge parter godkänt, det vill säga samtliga klubbar är väl bekanta med och står bakom regelverket.

– Det är därför olyckligt att en klubb som SSK går ut och kritiserar
överenskommelsen då man själva varit med att godkänna den, fortsätter Guiance.

Ersättningen för hockeyallsvenska spelarna som värvas till SHL samt från hockeyettan till hockeyallsvenskan.

– Totalbeloppet som hockeyallsvenskan har erhållit mellan 2014-2017 motsvarar runt en sjundedel av vad SHL har fått i ersättning för spelare som lämnar för NHL.

– När det gäller utbildningsersättningen så inleddes diskussionerna med ambitionen att också hockyettan och lägre divisioner skulle omfattas. Principen skulle vara att SHL tar ekonomiskt ansvar för rekryteringarna från hockeyallsvenskan till SHL och hockeyallsvenskan tar ansvar för rekryteringarna från hockeyettan till hockeyallsvenskan och följaktligen skulle hockeyettan ta ansvar för rekryteringarna från division 2 (och lägre) till hockeyettan, säger Guiance som menar att en rimlig ekonomiskt ersättning till hockeyettan också skulle vara en sjundedel av ersättningen mellan SHL och hockeyallsvenskan.

Finns planerade diskussioner

Guiance berätar att hockeyettan erbjöds 220 procent högre ersättning än vad de historiskt fått från Svenska ishockeyförbundet, men att hockeyettan avböjde förslaget.

– I ett andra försök att ändå nå en överenskommelse så deltog representanter från förbundet och SHL men dessa strandade då hockeyettan kategoriskt vägrade ta något ansvar för klubbarna under hockeyettan.

Överenskommelsen att begränsa spelarlån från SHL till hockeyallsvenskan.

– Samtliga klubbar har skrivit på överenskommelsen och vår styrelse stöder och står enigt står bakom den. Det är självklart olyckligt att en klubb som Västerviks IK, som först solidariskt skriver på överenskommelsen och sedan går ut i media och kritiserar den.

Även här finns en planerad diskussion med SHL i höst, menar Guiance.

För att hitta en bättre lösning.

– Det finns en tydlig ambition hos SHL och hockeyallsvenskan att utveckla svensk elithockey på bästa sätt för publik, media, sponsorer och våra landslag och det bygger på ett givande och tagande hos bägge parter. Vi har tagit
några rejäla kliv framåt den senaste tiden och det är långt ifrån kaos som beskrivs, men självklart kan det uppstå friktion när Sveriges två elithockeyligor ska maximera sitt egenvärde för sina 14 klubbars bästa.


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!