Hjälten: ”We are on a mission...”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Exploderat i slutspelet – gjort fem mål på fem matcher

Artturi Lehkonen (till vänster) leker hockey hittills i slutspelet.
Foto: TT
Artturi Lehkonen (till vänster) leker hockey hittills i slutspelet.

GÖTEBORG. Slutspelsdags – då har Artturi Lehkonen, 20, exploderat.

Fem mål på fem matcher, och han är långt ifrån klar.

– We are on a mission, säger finländaren.

Den finske stortalangen gjorde 16 mål på 49 matcher i grundserien, men det är i slutspelet som han verkligen klivit fram. Trots att Joel Lundqvist är tillbaka så har Lehkonen matchats med Ryan Lasch och Patrik Carlsson, och det har resulterat i fem mål och tre assist på fem kvartsfinaler mot Djurgården.

5-1 i den sista kvartsfinalen kan låta som en överlägsen seger, men Frölunda var rejält illa ute efter Djurgårdens kvittering i början av tredje perioden.

Då klev Lehkonen fram och pangade in 2-1 i bortre krysset.

– Jag och Lasch har hittat en bra kemi, vi skapar många målchanser.

”Mycket känslor – det passar mig”

Lehkonen har bott i Göteborg i snart två år och pratar numera flytande svenska. Men när han söker de stora orden går han gärna över till engelska. Som när han ska försöka förklara den plötsliga storformen.

– Right guy at the right place at the right time. Det är slutspel nu och det blir mycket känslor när vi möter samma lag många gånger i rad. Det passar mig.

I fjol åkte Frölunda ut i semifinalen mot Växjö efter att egentligen aldrig varit nära. Lehkonens plan är att det ska bli annorlunda den här gången.

– We are on a mission. Vi ska ta det ett steg längre än i fjol. Vilka jag vill möta? Det spelar ingen roll. Luleå har vi mött många gånger och vet hur vi ska spela mot dem. Linköping är ett mycket bra lag, de har många skickliga spelare som spelar ett snabbt spel. Men vi måste krossa dem, oavsett vilket lag vi möter.

Vad lärde ni er av semifinalförlusten i fjol?

– Att vi måste spela vårt spel, att vi måste fortsätta åka skridskor. Vi ska inte spela något nytt spel bara för att det är slutspel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!