AIK tar hjälp av RIN – för att få stjärnan spelklar i kvalet

HOCKEY

AVSLÖJAR: Överklagar för att få Kovacs klar tidigare

Foto: Kovacs stängdes av tre matcher.

Här är draget som kan få Robin Kovacs fri att spela de kommande kvalfinalerna:

Sportbladet kan avslöja att AIK nu väljer att överklaga stjärnans dom till Riksidrottsnämnden.

– Vi kommer att testa systemet, säger sportchefen Anders Gozzi.

Det var i den första matchen i direktkvalet mot Karlskrona, i den tredje perioden, som Robin Kovacs, 19, fick en smäll och sedan såg ut att ”hämnas” genom att sätta in en hög tackling på Joel Kellman.

Det ledde till tre matchers avstängning plus 4 000 kronor i böter för talangen och AIK upprördes över det stränga straffet.

– Alla verkar inte dömas enligt samma premisser. Ibland är det inte bra att heta Kovacs, sa stjärnan bland annat själv till Sportbladet efter att domen kommit.

Tar hjälp av RIN

Men nu kan han sensationellt komma att få spela – trots allt.

Sportbladet kan avslöja att AIK överklagar domen till Riksidrottsnämnden (RIN) i hopp om att få Kovacs spelklar i väntan på beslut.

– Vi kommer att testa systemet och har gjort en överklagan, berättar AIK:s sportchef Anders Gozzi som har skickat in en skrivelse samt videoklipp på situationen till Riksidrottsnämnden.

Vad har ni fått för respons?

– De har fått ärendet och just nu vet vi ingenting. Det är bara att vänta och se.

Hoppas ni Kovacs spelar i morgon?

– Jag vet inte, vi utgår att vi ställer upp med samma lag som senast.

Luleå lyckades

Luleå gjorde samma sak i slutspelet i fjol när Chris Abbott stängdes av hela kvartsfinalserien mot Frölunda. Då beslutade Riksidrottsnämnden att inhibera hockeyförbundets beslut om avstängningen och i avvaktande av RIN:s beslut hävdes avstängningen och kanadensaren kunde spela den sjunde och avgörande matchen.

AIK antydde också efter 2–1-segern i går att man övervägde att anmäla Karlskronas Robin Gartner för den crosscheckingen han delade ut på Christian Sandberg.

Men nu har AIK valt att släppa det spåret.

– Vi skiter i det. Vi ska inte hålla på att anmäla varandra. Om vi börjar göra det är vi fel ute, säger Gozzi som ändå riktar kritik mot upplägget.

– Vi är klart irriterade på situationen, att den inte leder till någon anmälen. Det är beklagligt att inte referensgruppen får ta upp händelser i direktkvalet. Det är ändå SHL-lag inblandade.

Det står 1–1 i matchserien. Nästa match spelas i Karlskorna 19.30 onsdag kväll och sänds i kanal 12.

ARTIKELN HANDLAR OM