Fotografens svar till Leksands-fansen

HOCKEY

”Blev mer än vad jag klarade av”

Foto: Lasse Näsström, Pic-agency
Omtalade bilden på en flygande Brook Montpetit som skjuter Leksand till SHL.

Han fångade det historiska målet på en bild som fick kraftig spridning.

Men nu har fotografen Lasse Näsström varit spårlöst försvunnen och polisanmälts efter att supportrar blivit blåsta på drömbilden.

– Det är beklagligt, säger Näsström själv när han ringer upp Sportbladet.

Foto: Privat
Lasse Näsström, fotografen som tog bilden.

Brock Montpetit snodde pucken vid offensiv blålinje, kom fri och sköt Leksand tillbaka till SHL i förlängningen mot Modo.

Bilden när amerikanen flyger i luften vid skottögonblicket fångades av Lasse Näsström, fotograf från Härnösand, och fick stor uppmärksamhet.

– Jag är skitnöjd. Det är en sanslöst bra bild, sa han bland annat till Sportbladet då.

Efteråt ville alla ha bilden och samtalen till Näsström började hagla in. Bilden var så eftertraktad att fotografen startade upp en egen verksamhet där supportrar kunde beställa bland annat fotoböcker, mobilskal och t-shirts med motivet av Montpetit flygandes i luften.

Men nu har folk blivit blåsta på sina beställningar. Supportrar, som inte fått sina varor på flera månader, har börjat höra av sig supporterklubben Superstars som hjälpte Näsströms att sälja bilden via hemsidan.

– Vi hade en bra dialog till en början, men sedan började folk höra av sig som inte hade fått sina beställningar, säger Martin Jönslars-Eriksson, ansvarig för supporterärenden i Superstars.

– Jag kontaktade fotografen och frågade vad som händer. Men jag fick samma, luddiga svar varje gång; att han skulle skicka prylarna nästa vecka. Men inget hände och nu har han slutat att svara mig också.

Fyra polisanmälningar

Näsström har varit spårlöst försvunnen när missnöjda kunder försökt kontakta honom. Nu har dessutom fyra polisanmälningar lämnats in mot honom och han utreds i samtliga fall för bedrägeri.

Anmälningar gjordes i augusti och två av dem avser att brottet begåtts i april och de övriga i maj.

När Näsström ringer upp Sportbladet beklagar han situationen.

– Jag gör inte sånt här normalt, jag är egentligen bildbyråfotograf, och det blev ett sådant tryck på varorna att det blev mer än vad jag klarade av, säger han, men menar att han inte varit i kontakt med polisen ännu.

Varför har du själv varit okontaktbar?

– Jag förstår om folk har upplevt att de inte kunnat få kontakt med mig. Men jag har blivit nedbombad med samtal och sms. I går hade jag till exempel ett privat möte och det ringde 19 samtal från ett nummer ingen är registrerad på. Det är både missnöjda kunder med legitima krav och ren telefonterror.

Kommer folk få sina prylar?

– De kommer antingen få varorna eller pengarna tillbaka.

”Kommer att reda ut det här”

Hur genomför du det rent praktiskt?

– Jag har varit blind och jag vet inte vilka som inte fått varorna. Jag håller just nu på att identifiera och beta av alla. Vi kommer att reda ut det här, men det är inte så jäkla enkelt.

Ångrar du din verksamhet?
– Jag skulle ha tänkt till både två och tre gånger innan. Det handlar om dumheter och oerfarenhet. Jag valde en billig fraktlösning utan spårbarhet och det skulle jag inte heller ha gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM