Fotografen bakom superbilden: ”Hysteriskt besviken”

Av: Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Omtalade bilden på en flygande Brook Montpetit som skjuter Leksand till SHL.
Foto: Lasse Näsström, Pic-agency
Omtalade bilden på en flygande Brook Montpetit som skjuter Leksand till SHL.

När Leksand gjorde sitt avgörande mål mot Modo, var Lasse Näsström den enda fotografen som fick det på bild.

Bilden har spridits överallt och kommer för alltid tillhöra Leksands historieböcker – men fotografen själv grämer sig över bilden.

– Jag är hysteriskt besviken, säger Lasse Näsström till Sportbladet.

Foto: Privat
Lasse Näsström, fotografen som tog bilden.

Brock Montpetit snodde pucken vid blå, kom fri och flög i luften då han sköt in Leksands avgörande mål för att ta laget till SHL.

Ett avgörande mål och ett historiskt ögonblick för Leksand – och för Lasse Näsström.

Fotografen, från Härnösand, var den enda i Fjällräven Center som fick avgörandet på bild.

Bilden, där en flygande Montpetit precis avlossat skottet, har spridits överallt.

– Jag är skitnöjd, det är en helt fantastiskt bekväm situation. Det är en sanslöst bra bild, tråkigt att den är oskarp och dåligt exponerat bara, helt enkelt en tekniskt dålig, säger Näsström till Sportbladet.

"En unik bild, det grämer mig"

Allting började med att målskytten Brock Montpetit själv la ut bilden på sin instagram.

Efter det började samtalen och meddelandena hagla in till Lasse Näsström – alla ville ha bilden. Leksandsskribenter ville ha bilden med i jubileumsböcker, fanclubs ville trycka tröjor med bilden och hockeyprofiler Sverige runt efterlyste fotografen.

– Det är skitkul att en bild blir uppskattad, jätteroligt verkligen. Men som yrkesmänniska är jag hysteriskt besviken över att den inte var perfekt. Det är en så unik bild, det grämer mig något gruvligt att det inte är tekniskt bra, säger Näsström.

Lasse Näsström fotograferar sport för bildbyrån Pic-agency. Hade det inte vart för att matchen, och ögonblicket, var så speciellt – hade bilden aldrig ens publicerats.

– Jag tar över 1200 bilder varje hockeymatch och skickar vidare 40 bilder till systemet. Den bilden hade aldrig passerat den gallringen och inte händelsen var så unik. Den delen grämer mig, jag tar hundratals bilder varje match som är tekniskt bättre, men ingen bild har någonsin haft en bättre berättelse, säger han.

Konkurrensmässigt val

Men att bilden kom till var aldrig någon slump. Näsström hade konkurrens från lokaltidningar, bildbyråer samt fotografer från Sveriges största tidningar.
När alla trängdes vid Modos bås ställde sig Näsström ensam vid Leksands bås – det gjorde att han ensam fick ögonblicket på bild.

– Det fanns ingen annan som kunde ta bilden. Om jag ska sälja mina bilder måste jag ta bilder som ingen annan tar. Om alla fotografer satsar på Modo är jag dum om jag står där. Jag trodde väl på Modo jag också, men de andra fotografernas beslut fick mig att gå mot strömmen, säger Näsström, som privat är Modoit.

– Yrkesmässigt är det ju fantastiskt roligt, jag tog rätt beslut och det gav utdelning. Sen är det skittråkigt att Modo åkte ut, men det är ju inte mitt fel, haha.

"Den bästa bilden jag tagit"

Och nu ska bilden pryda tröjor som Leksands fanclub kommer sälja. Den kommer för alltid tillhöra Leksands historieböcker – men fotografen själv kan inte sluta gräma sig.

– Jag misstänker att den kommer snurra i herrans många år. Jag har gått och sparkat på snöklumpar, trots uppmärksamheten. Jag har yrkesmässiga krav på mig själv. Det är den bästa bilden jag tagit, det gör de hela ännu surare.

Publicerad:

LÄS VIDARE