”Färjestad har allt att förlora – Brynäs allt att vinna”

HOCKEY

Abrahamsson: Skillnaden mellan lagen så här långt har varit förvånansvärt liten

Färjestad kvitterade i Gävle – och ingen kan egentligen vara förvånad.

Du kan aldrig, aldrig räkna bort ­Färjestad.

Men jag räknar heller inte bort Brynäs inför avgörandet i kväll.

Foto: Hans Abrahamsson.

Klart att Färjestad är storfavorit att ta sig vidare till kvartsfinal. Mitt tips inför den här matchserien var 2–1 till Färjestad, och jag vore givetvis en idiot om jag ändrade mig.

Jag tror på en ny kvartsfinal för Färjestad, men räknar inte bort Brynäs.

Medan Färjestad egentligen har allt att förlora har Brynäs precis allt att vinna.

Karlstadsklubben har inte missat ­kvartsfinal på 21 år och jag vet att det ­hänger som ett tungt ok över spelarna.

Allt annat än seger är ett fiasko.

Skiljer inte mycket mellan lagen

Brynäs har redan räddat en i övrigt ­misslyckad säsong genom att undvika kvalspel. Jag är övertygad om att de ­känner att de har allt att vinna i Löfbergs Arena.

Och framför allt att de verkligen kan utmana Färjestad. Inte minst i det offensiva spelet.

Det skiljer inte speciellt mycket mellan lagen och det lär bli jämnt och tätt även i den tredje och avgörande matchen i kväll.

Brynäs var bäst i Karlstad och vann ­välförtjänt.

Färjestad var bäst i Gävle och vann ­välförtjänt.

Färjestad hade första och tredje perioden i Gavlerinken.

Hade en jobbig kväll

Framför allt den tredje perioden var ­mästerligt genomförd då Färjestad under de 15 första minuterna verkligen vågade bygga ett eget anfallsspel i stället för att lämna över initiativet och försvara sin 2–1-ledning.

Ändå åkte de dit på en sen kvittering av Bill Sweatt, i princip enda gången som ­Brynäs etablerade tryck under de sista 20 minuterna. Sedan var samme Sweatt ­väldigt nära att avgöra i inledningen av ­förlängningen.

Annars hade den normalt så skickliga förstakedjan en något jobbigare kväll. ­­­­­I ­stället var juniorduon Adam ­Brodecki och ­Oskar Lindblom ­sensationellt bra i de två första ­perioderna. Tyvärr för Brynäs ­försvann de något i den tredje.

Räknade med större press

Hos Färjestad handlade mycket om finländarna. ­Toni Rajala var ett ständigt orosmoment för ­Brynäs-försvaret. Anssi ­Salmela sköt det avgörande målet. Men bäst i Färjestad var en tredje finländare. ­Tero Koskiranta. Som han ­jobbade och slet och som han hela ­tiden ville ta sig in i ­området framför Bernhard Starkbaum.

Skillnaden mellan lagen så här långt har varit förvånansvärt liten. Jag hade ­inte ­räknat med någon överkörning från ­Färjestads sida. Men jag trodde att de skulle klara av att sätta större press på Brynäs skadeskjutna backsida. I går lyckades de i alla fall stundtals.

Brynäs kom till spel med bara fyra seniorbackar. Och när två av dem, Oscar Eklund och Lukas ­Kilström, spred puckar till alla tänkbara ­adresser, blir det givetvis svårt att vinna mot ­Färjestad.

ARTIKELN HANDLAR OM