Lemieux hotar att lämna NHL

HOCKEY

"Måste tänka över saken"

Matchen mellan New York Islander och Pittsburgh Penguins slutade i över 300 utvisningsminuter, 13 matchers avstängning och 100 000 dollar i böter.

Men Pittsburgs ägare, NHL-legendaren Mario Lemieux är inte nöjd.

Han hotar nu att lämna NHL.

– Om fredagens händelser representerar tillståndet i ligan måste jag tänka över om jag vill vara en del av det, säger han i ett uttalande på klubbens hemsida.

Det är ingen underdrift att säga att matchen mellan Islanders och Penguins urartade. Totalt delades 346 utvisningsminuter ut. Elva spelare fick matchstraff för slagsmålen. Och efter matchen hade NHL:s disciplinkommitté, med Colin Campbell i spetsen, samtal med Islanders.

Där blev straffet ännu hårdare. Trevor Gillies fick nio matchers avstängning, Matt Martin fyra. Dessutom får klubben böta 100 000 dollar.

"En travesti"

Men det är alltså inte tillräckligt för att tillfredsställa Lemieux. I ett uttalande på Penguins hemsida är han skarp i sin kritik av ligans hantering av ärendet.

– Hockey är en tuff, fysisk sport och ska alltid vara det. Men vad som hände i fredags på Long Island var inte hockey. Det var en travesti. Det var smärtsamt att titta på sporten jag älskar förvandlas till en bisak.

– NHL hade chansen att skicka ett klart och tydligt budskap att den typen av handlingar är oacceptabla och förlöjligar sporten. De misslyckades.

En av de främsta

Mario Lemieux, av många ansedd som en utav de absolut främsta spelarna i ligan genom tiderna, har varit ägare av klubben sedan millennieskiftet. Klubben han också tillbringade hela sin NHL-karriär i. Totalt spelade han över 900 matcher, och gjorde drygt 1700 poäng. Dessvärre han han återkommande skadeproblem under sin karriär, vilket gjorde att han inte kunde spela så länge han önskade. Höjdpunkten i karriären var de två Stanley Cup-titlarna i början på 90-talet.

Kan lämna
I sitt uttalande säger 45-åringen att ligan måste ta ett ansvar för att skydda sina spelare, och att den typen av handlingarna ska få en kännbar konsekvens. Dessutom säger Lemieux att hans framtid som klubbägare är osäker.

– Om fredagens händelser representerar tillståndet i ligan måste jag tänka över om jag vill vara en del av det.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL