Turismen kring idrotten genererar mångmiljonbelopp

HOCKEY

”Måste sätta idrotten i ett större perspektiv”

Foto: Elitserien genererar stora pengar till turismen.

310 miljoner kronor.

Så mycket bidrog elitserien till den turistekonomiska omsättningen.

– Ofta pratar man om vad matcherna i elitserien kostar, men sällan vad elitserien genererar ekonomiskt, säger Hockeyligans säkerhetschef Lena Sahlin., säger Hockeyligans säkerhetschef Lena Sahlin.

Efter skandalscenerna i samband med fjolårssäsongens derbyn tog Hockeyligan i samband med AIK, Djurgården och Stockholmspolisen i med hårdhandskarna kring det idrottsrelaterade våldet. Något som har gett resultat.

Därför möttes man av besvikelse när Polismyndigheten i Stockholm i går meddelade att klubbarna kommer att få stå för polisinsatserna i samband med matcher.

– Vi har sett goda resultat på att de åtgärder vi vidtagit och det känns som det här kommer i fel läge, säger Lena Sahlin och fortsätter:

– Vi hade inga som helst ordningsrelaterade störningar i arenan vid derbyt senast. Inte ens ett tomtebloss tändes och vi är jättenöjda.

I somras beslutade Hockeyligan, tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet, att klubbar som lever upp till gällande regelverk och som kan visa upp ett seriöst säkerhetsarbete, inte kommer bötfällas för säkerhetsrelaterade ordningsstörningar vid matcher.

Tänker nytt

Något som går motsatt linje med gårdagens besked.

– Vi har ett nytänk inom svensk ishockey, där vi prioriterar det förebyggande säkerhetsarbetet och gemensamt fokuserar på att komma åt de här våldsamheterna. Därför känns det kontraproduktivt att vi nu får lägga fokus och pengar på denna fråga, säger Sahlin.

Hockeyligan tillsammans med HUI Research gjorde nyligen en undersökning som visade att elitseriens turistekonomiska omsättning är på 310 miljoner kronor. I de siffrorna ingår åskådare som åker till respektive matchkommun i samband med match.

 – Man måste sätta in idrotten i ett större perspektiv, vad den ger. Det är den i särklass största folkrörelsen vi har i Sverige så det är av vikt att ha kvar en bra elitidrott. Det här är ytterligare en stentung börda, säger Djurgården Hockeys ordförande Mats Larsson.

”Lagen är inte anpassad”

Har du känslan att politikerna inte är tillräckligt insatta i ämnet?

– Visst är det så att det är en lagstiftning som inte är så anpassad till den här typen av frågor. Men jag förstår att debatten kommer upp, visst är det så att när man ser ett derby och det är mycket poliser, att det känns som att det är en stor insats från samhället. Men man måste sätta det i relation till vad det ger och vad man gör för att åtgärda det redan från början i klubbarna.

Vad kommer den ekonomiska påföljden av detta innebära för er?

– Det är pengar vi inte har i dagsläget, det är pengar som inte finns. Vi lägger redan mellan fem och sex miljoner i vårt säkerhetsarbete och har en omsättning på knappt hundra – så det är ganska mycket pengar som går till det här.

– Nu läggs det på ytterligare kostnader för oss, de pengarna får man ta någon annanstans ifrån. Det drabbar ju oftast de verksamheter man minst vill ska drabbas; ungdomssidan, juniorsidan och så. Det är en tråkig effekt av det, säger Mats Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM