STRAFF-SPECIALISTEN

HOCKEY

I går satte han den femte raka – nu avslöjar Växjös kanadensare Mike Iggulden hur han blivit straffspecialisten

Han är elitseriens nya kung.

Nu berättar Växjös supervärvning Mike  Iggulden detaljerat om straffarna som gjort honom till Sveriges hetaste spelare: De bästa tipsen, hur han tränar och sin egen straffhistorik.

– 80 procent av gångerna bestämmer jag innan vad jag ska göra, säger kanadensaren.

Foto: Mike Iggulden avgör gårdagens match mot Timrå och ger Växjö bonuspoängen.

När Brian Iggulden var 24 år gammal hade han erbjudande från europeiska klubbar efter ett antal år i amerikanska collegeligor. Han nobbade för att i stället gifta sig och skaffa barn.

När sonen Mike kring samma ålder fick samma erbjudande var uppmaningen självklar: Åk till Europa!

– Han har alltid ångrat att han inte åkte, han tycker det hade varit en bra erfarenhet och man vet aldrig var det hade tagit honom. Jag säger inte att han ångrar att han gifte sig med min mamma, han älskar henne och allt, men han har hela tiden uppmuntrat mig i att spela här borta, säger Mike Iggulden.

”Bra som litet barn”

Efter ett år i KHL och ett i Schweiz hamnade den nu 28-årige forwarden i Växjö. Det har blivit en succé i ordets sanna bemärkelse.

Den högerfattade forwarden har gjort sanslösa 18 poäng på tolv matcher.

I går kom ytterligare en läcker straff från Iggulden – och det är just straffarna som är hans specialitet.

På de senaste tio dagarna har Iggulden lagt fem straffar – och satt alla lika säkert.

– Jag vill inte låta kaxig men det är något jag alltid varit framgångsrik på. Straffarna kom ju inte förrän jag blev professionell men även som litet barn var jag bra på det, det gick bra på dem i Schweiz och även när jag var i AHL.

Högt på lång målvakt

Bestämmer du dig innan vad du ska göra för straff?

– Jag skulle säga att jag vid 80 procent av gångerna har klart för mig vad jag ska göra. Men det kan förändras beroende på målvaktens position, om målvakten är väldigt nära mållinjen är det bättre att skjuta, men om han kommer ut och man har fart – då kan det vara bättre att dra. Oftast vet jag vad jag vill göra, men ibland måste man ändra det.

Om du skulle ett tips över vad det viktigaste är när man ska lägga en straff, något speciellt trick du har, vad skulle du säga?

– Det första jag skulle säga, som jag gör, är att jag alltid har pucken så att jag både kan skjuta eller dra. Vissa går in med pucken framför sig så man bara kan dra, men man kan inte skjuta om man har pucken rakt framför sig. Så mitt första tips är att ha pucken så att man kan skjuta när som helst.

– Det andra är att ha tålamod. Min pappa sa alltid att när man väl har gjort sitt drag ska man skjuta högt och jag skulle säga samma sak.

Hur stor vikt lägger du på vilken målvakt du möter i vad du ska göra?

– Inte så mycket. Den enda gången jag tänker på det är om det är en lång målvakt jag möter, då vet jag att jag måste lägga pucken högt. De har så långa ben att chansen är stor att han kan lägga ut benen efter isen så då måste man koncentrera sig på att få upp pucken efter att man har gjort sitt drag.

Är det extra tufft när du är i en ny liga och inte kan målvakterna?

– Speciellt nu i början vet jag inte om målvakternas styrkor och svagheter, då måste man lita på sitt drag och tro på det draget.

Hur ofta tränar du straffar?

– Vissa målvakter vill bara kliva av när träningen är slut men så fort någon målvakt vill vara kvar och ha roligt efteråt, vill jag stanna och göra sånt efter. Oftast gör man det bara på skoj, testar grejer man har sett på Youtube och så.

”Gillar Datsuyk-grejen”

Hur mycket psykologi jämfört med teknik är det?

– Bra fråga. Jag tror det mesta är teknik, sen handlar det om att ha självförtroende. Man måste tro på sig själv, att man ska sätta den, varje gång man har straff. De säger att målvakterna har övertaget i straffar och oftast räddar, men som spelare måste man tro på att man ska sätta den. Man kommer inte sätta varje straff men om man tror att man ska sätta dem har man en stor fördel.

Vilken är den bästa straff du har lagt?

– Jag vet inte, det är en tuff fråga. Jag gillar att göra den där Datsuyk-grejen (som Iggulden gjorde mot HV71), jag började göra den i Schweiz och det har funkat ett par gånger. Så jag antar att jag skulle säga någon av dem.

Du vet att målvakterna kan den nu?

– Jag vet, jag antar att jag får komma upp med något nytt...

Ord som kan få målvakterna att ligga sömnlösa.

ARTIKELN HANDLAR OM