”Böter ger bara mindre pengar till säkerheten”

HOCKEY

Huliganernas upplopp kommer sannolikt att kosta klubbarna hundratusentals kronor i böter.

Men förbundets bestraffningar är meningslösa, menar både AIK och Djurgården.

– Det enda som händer är att vi får mindre pengar till säkerhet, säger Dif-ordföranden Mats Larsson.

Foto: Efter oroligheterna kan både AIK och Dif räkna med böter.

När en AIK-supporter tog sig in i Rögles bås och attackerade motståndarnas tränare Pelle Svensson under en match i kvalserien i våras fick AIK 100 000 kronor i böter. Vid det förra Stockholmsderbyt – som spelades den 4 november och var betydligt lugnare än det i går – fick klubben betala 25 000 kronor efter att fansen tänt bengaler på läktarna.

Drabbar fel

Var böterna landar den efter skandalscenerna i Globen vet vi ännu inte. Däremot är AIK:s ordförande Peter Mellqvist övertygad om att det kommande ekonomiska straffet inte har någon som helst verkan. Ja, förutom att det drabbar fel personer då.

– Det är lätt att säga ”ni gjorde fel” men det är att förenkla saker något otroligt. Det handlar om individer som begår brott. Stockholmsklubbarna lägger ner miljoner på det här, vi satsar mer pengar på säkerhet än vad de andra klubbarna gör tillsammans, säger Mellqvist.

”Totalt meningslöst”

AIK-ordföranden får medhåll av sin motsvarighet i Djurgården, Mats Larsson:

– Böter är ett sätt för förbundet att visa att det tar det på allvar, att de visar muskler, men det är en totalt meningslös åtgärd. Det enda som händer är, om vi till exempel får 200 000 i böter, att vi får mindre pengar till säkerheten.

Vad ska de göra då?

– Deras uppgift borde vara att jobba förebyggande, långsiktigt och att påverka politiskt så att vi får snabbare processer och bättre möjligheter att straffa de som är skyldiga.

Peter Mellqvist:

– Det är en nödvändighet. Vi har inte de befogenheter som behövs.

ARTIKELN HANDLAR OM