Expertens dom – så går det i alla kvartar

Publicerad:

HÄR ÄR GUIDEN TILL SLUTSPELET I JUNIOR-VM

KVARTSFINAL 1, SVT PLAY 13.00 RYSSLAND–DANMARK

Abrahamssons kommentar: Om Sverige har fått en drömväg mot semifinal, gäller det definitivt även Ryssland. Ryssland har vunnit

sina matcher men bara imponerat stundtals. Men den här semifinalen kan bara sluta på ett sätt. Det ska till en enorm underskattning från ryskt håll om det här ens ska bli spännande.

Till semifinal: Ryssland.

KVARTSFINAL 2, SVT 2 15.00 SVERIGE–SLOVAKIEN

SVERIGE

Målvakt 

Många trodde Felix Sandström skulle ta rollen som förstemålvakt, men det är Linus Söderström som Grönborg har satsat på. Inget att säga om det så här långt. Söderström räddade bland annat segern mot USA. Sverige har ett starkt målvaktspar.

Backar  

Fanns vissa farhågor för positionsspelet i egen zon och bitvis har vi sett exempel på det. Skadan på Sebastian Aho försvagar offensiven, men i det stora hela har Sverige en bra och stabil backsida med både offensiva hot och defensiva pjäser.

Forwards 

Snudd på fem plus, åtminstone med William Nylander i laget. Men även utan Nylander finns det både spets och djup i den svenska forwardsuppställningen. Inte minst har lillebror Alexander Nylander gått från klarhet till klarhet.

Förbundskapten 

Rikard Grönborg tar över Tre Kronor efter säsongen och är ett väldigt respekterat namn i Hockeysverige. Stort kunnande både när det gäller det taktiska och att coacha laget under matcher.

Totalt: 15

SLOVAKIEN

Målvakt 

Adam Huska är en bra målvakt som har stått samtliga fyra matcher i turneringen. Spelar juniorhockey i USA. Bra höst bakom sig där han bland annat utsetts till Veckans spelare ett par gånger.

Backar  

Storväxta kusinerna Christan Jaros och Erik Cernak spelar mycket och gör Slovakien till ett svårforcerat lag. Generellt många stora backar som det gäller att få i förflyttning och som inte ska få jobba rättvända.

Forwards 

Inget riktigt stort namn. Bondra är en storväxt forward som gör det helt okej i kanadensiska juniorligan. Matus Sukel är en av få som var med förra året. Filip Lestan är en annan storväxt forward som har fått testa på SHL-spel med HV 71.

Förbundskapten  

Ernest Bokros är en rutinerad herre som gör sitt femte JVM för Slovakien. Även många år som huvudtränare i både den tjeckiska och slovakiska ligan. En taktisk coach med defensiv prägel.

Totalt: 11

Abrahamssons kommentar: Låt oss vara ärliga: vägen mot semifinal ligger vidöppen. Slovakien ska Juniorkronorna bara slå, sedan går man inte bara ut och kör över något lag i en kvartsfinal. Men över tre perioder  – och med ett normalt målvaktsspel – ska det inte vara något snack. Sverige är skickligare på alla punkter, inte minst offensivt.

Till semifinal: Sverige.

KVARTSFINAL 3, TV 12 17.00 FINLAND–KANADA

Abrahamssons kommentar: Enda kvartsfinalen som på förhand känns helt öppen. Finland har två av turneringens bästa spelare i 98:orna Jesse Puljujärvi (snittar tre poäng per match!) och Patrik Laine (två poäng per match). Håller försvarsspelet? Det är den stora frågan. Hur som helst lär det bli en riktigt skön match i en fullsatt Hartwall Arena. Kanada har inte imponerat i gruppspelet, och nu är rinken dessutom två meter bredare än i Helsingfors ishall. Oerhört ovisst, men jag tippar Finland.

Till semifinal: Finland.

KVARTSFINAL 4, TV 4 SPORT 19.00 USA–TJECKIEN

Abrahamssons kommentar: USA har imponerat mest i Sveriges grupp och får amerikanarna till det även i slutspelet är de en glödhet guldkandidat. Målvakterna är ett frågetecken för mig. Och två raka kvartsfinalförluster sitter säkert i huvudet. Men normalt sett ska USA inte ha några större problem här. En liten skrällvarning dock på Tjeckien som sent fick in Bostonforwarden David Pastrnak.

Till semifinal: USA.

Sammanställning: Hans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM