Sundlöv: ”Mer korkat sagt mot gruppen”

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM, BLT OCH SYDÖSTRAN
Michael Sundlöv.

avLinus Norberg

HOCKEY

Uppdraget: uträtta mirakel i Blekinge.

Michael Sundlöv, 49, är tillbaka i svensk hockey som Karlskronas nye sportchef och nu berättar han om det "omöjliga" uppdraget, uppbrottet med Brynäs och syrliga kritiken han fick av arvtagaren Stefan Bengtzén.

– Vi har ingen relation över huvud taget, säger Sundlöv.

KHK:s galna resa – från kris till succé

I 25 år har Sundlöv varit starkt förknippad med Brynäs.

Han har vaktat den anrika klubbens målbur i tolv år (mellan 1987-99), varit sportchef i tio säsonger, genomlidit kvalserier och firat SM-guld.

Men det var för ett år sedan han bestämde sig för att lämna Gävleföreningen och i stället nappa på ett jobb som "amatörscout" för NHL-klubben Winnipeg Jets.

– Ett jättestort beslut, så klart. Ett svårt beslut. Jag kände ändå att jag hade världens bästa jobb och trivdes bra med människorna runt Brynäs. Men samtidigt kände jag att jag måste orka göra jobbet till hundra procent, säger Sundlöv, som hade tappat den extra gnistan.

– Det var ärligast mot mig själv och Brynäs att jag slutade. Känslan bara kom och växte fram.

När Sundlöv tog farväl lämnade han över ett redan färdigt lagbygge till nye sportchefen Stefan Bengtzén och Sundlöv följde noga Brynäs under hösten.

Men det gick knackigt för laget och vid årsskiftet halkade Brynäs ner på kvalplats mot hockeyallsvenskan.

Då fick Sundlöv plötsligt ta emot en smocka – av Bengtzén.

Sågade lagbygget

Efterträdaren menade att det fanns brister i laget och sågade Sundlövs lagbygge.

– Jag kan ifrågasätta hur man satt ihop det här laget. Det står jag för, sade Bengtzén.

Ord som ledde till stora rubriker.

Men Sundlöv själv var tyst och ville inte ge ett motsvar – fram till nu:

– Det var inte roligt att höra. Han (Bengtzén) hade bara varit där i fem månader då, men det får stå för honom. Han är fri att tycka vad han vill, men jag kan tycka att det mer var korkat sagt mot gruppen än mot mig.

Hur ser er relation ut i dag?

– Vi har ingen relation över huvud taget och har aldrig haft det. Vi har pratat en gång, i en timme, innan han tog över jobbet. Men det är det enda.

Flera nyckelpersoner sedan guldåret 2013 är nu borta. Du, klubbdirektören Hans-Göran Karlsson, marknadschefen Sven Engwall, tränarna Tommy Jonsson, Ove Molin och Andreas Dackell. Är det bara en slump?

– Det är ju så i den här branschen. Folk kommer och går.

Gick upp sensationellt

Vilken kontakt har du nu med folket runt Brynäs?

– Jag är ingen socialminister, direkt. Jag är ganska dålig på att behålla kontakten. Men det är klart att jag springer på folk. Thelin (Tomas, utvecklingsansvarig) och "P" (Mattias Pettersson, materialare) har jag fortfarande bra kontakt med, säger Sundlöv.

När Sportbladet pratar med honom nu, i slutet av maj, sitter han i bilen mot något helt annat.

Något helt nytt.

Att etablera Karlskrona, som sensationellt gick upp i SHL tidigare i våras, i svensk hockeys finrum.

– Jag ser bara möjligheterna. En fantastisk utmaning. Visst, ska Karlskrona etablera sig behövs definitivt en starkare organisation. Annars kommer alla gå in i väggen lika snabbt. Men på kort sikt klarar vi av att lösa det här

Varför tog du jobbet?

– Scoutjobbet blev ensamt och jag saknade adrenalinet. Det blir en utmaning att kasta sig in i något nytt. Karlskrona har haft en otrolig resa på bara några säsonger. Och de få människorna som jobbar inom klubben håller SHL-klass.

”Ser alla möjligheter”

Handen på hjärtat – hur många Karlskronamatcher har du sett totalt?

– Jag behöver inte hymla om att jag inte sett särskilt många matcher. Karlskrona är absolut inget lag jag följt i vintras eftersom de inte haft några spelare som varit aktuella för NHL. Jag såg Karlskrona två gånger under grundserien.

Har du hunnit få en bild av klubben?

– Jag kommer få det nu. Dessutom har Ove (Molin, ny assisterande tränare från Brynäs) bra koll på Karlskrona eftersom hans grabb spelat i allsvenskan.

Hur har du tänkt när du byggt laget?

– Vi har fått behålla alla spelare Karlskrona velat behålla. Sedan fyllt på. Vi har fått leta spelare med hunger och revanschlusta. Ge sådana möjlighet till större roller än de haft i sina tidigare klubbar.

Karlskrona kommer vara nederlagstippat av samtliga. Hur ska ni överraska?

– Jag ser alla möjligheter. Det gäller att få ihop gruppen och leverera. Det finns mycket kunskap i laget. Vi vill hamna så högt upp som möjligt.

Vad är en rimlig placering?

– Det är inte omöjligt att Karlskrona går till slutspel. Men målsättningen är ändå ödmjukt att spela i SHL även 2016-17. Sedan kommer vi flytta fram våra positioner under säsongens gång, avslutar Sundlöv.

ARTIKELN HANDLAR OM