Hockeyallsvenskan 2015/2016

”Ska till SHL – men vi får inte rusa dit”

avTomas Ros

Turbulensen är stor i Västerås – men Lidström tror på den långsiktiga planen

Foto: CALLE STRÖM

Legendaren Nicklas Lidström, 45, är med och leder nya Västerås.

Med ny tränare och, just nu, utan sportchef.

– Vår målsättning är SHL, men det är en långsiktig plan. Vi vill ändra riktning och satsa på juniorer, säger Lidström.

Foto: Foto: Stefan Holm
Nicklas Lidström är numera med och leder Västerås som han hoppas ska ta steget upp från Hockeyallsvenskan.

Det har varit en turbulent tid i Västerås.

Klubbledningen, där Nicklas Lidström är med i styrelsen och även i sportrådet med Pelle Bäckman och Patrik Zetterberg, bestämde sig för att byta ut tränaren Martin Filander och sportchef Niklas Johansson blev arbetsbefriad. Stora förändringar för en klubb som faktiskt är sexa i Hockeyallsvenskan och bara tre poäng från tredjeplatsen.

Utifrån kan det ses som lite onödig panik.

Lägg därtill att de bytt lagkapten så fattar man att det varit en utmaning att hålla på svart-gult från Västmanland senaste tiden.

– Laget har varit i en svacka en längre tid och resultaten har inte kommit. En anledning är att vi haft många skador, bland annat på centersidan som försvagat oss, säger Nicklas Lidström.

”Blir ett bra stöd”

Han har fått en mer framflyttad roll i dag i Västerås. Från att i början av säsongen varit med som ett bollplank och adjungerad i styrelsen är Lidström i dag en av de som aktivt jobbar med sportsliga frågor på daglig basis, tillsammans med klubbchef Johan Fägerblad.

Och det är också Lidström, med hjälp av Zetterberg och Bäckman, som tillsammans med Fägerblad ska utse ny sportchef och även se till att sportrådet blir komplett med en fjärde medlem.

– Jag tror sportsrådet är väldigt bra att ha. Vi blir ett bra stöd till tränaren och till hela föreningen.

”Måste bli bättre”

Det är nu över tre år sedan han slutade med ishockeyn och valde att flytta hem till det nybyggda huset i Västerås.

Han äger fastigheter, är partner i ett kapitalförvaltningsbolaget och familjefar. Sedan är han rådgivare för både Detroit Red Wings och Tre Kronors World Cup-lag och givetvis tar det upp delar av Lidströms tid.

Men mer och mer tid går till att vrida Västerås på rätt köl.

Där vet Lidström hur han skulle vilja ha det.

– Vi måste satsa på juniorer och göra en långsiktig plan. Juniorverksamheten måste förbättras. Yngre spelare ger energi till laget och så var det när jag och några av mina jämnåriga kom in Västerås för mer än 20 år sedan. Kombinationen med äldre och yngre är det som skapar en bra arbetsmiljö, säger Lidström.

Den här veckan har det varit mer arbete med Västerås än vanligt eftersom laget gått igenom stora förändringar. Annars är det veckomöten med Zetterberg och Bäckman som står på schemat där bland annat lagets status och hälsotillstånd diskuteras.

– Klart att vi i Västerås siktar på SHL. Dit ska vi. Men vi ska sikta på lång sikt. Inte rusa dit. Det går att göra mycket med en grupp, ta bara Tingsryd som exempel. De har gjort det jättebra, trots liten budget och små resurser. Jag är imponerad över deras säsong och de ska ha mycket credd för det.

”Man blir nervös”

Hela den här processen har gjort att Lidström är tillbaka i den miljö som han lämnade 2012 när han gav avsked till NHL och världshockeyn.

– Ja, nu får man upp pulsen på matchdagarna och blir lite nervös när det är matcher. Men det är bara roligt. Det är kul att vara delaktig och kunna göra skillnad.