Drömlön – 300 milj

HOCKEY

Möte bokat som ska ge Henke superkontrakt: ”Jag gillar att spela här”

1 av 2 | Foto: Höll nollan Henrik Lundqvist storspelade i mötet med New Jersey Devils i går. Rangers kunde till slut vinna på övertid genom mål av Brendan Shanahan. Henke blev matchens andra stjärna.

STOCKHOLM/NEW YORK. Han höll säsongens femte nolla i natt.

Och snart är han en av de rikaste svenska hockeyspelarna.

I början av januari inleds förhandlingarna om Henrik Lundqvist nya superkontrakt som kan ge svensken runt 250-300 miljoner kronor.

Henrik Lundqvist formkurva i NHL har bara gått uppåt.

Han rankas nu som en av NHL:s bästa målvakter och han är en av anledningarna till att New York Rangers nu på allvar kan utmana topplagen i NHL.

I går kväll låg han topp fyra i de tre av målvaktsligorna och han är även relativ säker på en plats i all star-matchen nästa år.

Nu ska Henrik Lundqvist, via agent Don Meehan, och New York Rangers general manager Glen Sather prata framtid.

– Jag och Glen Sather har bokat möte efter jul och nyårshelgen. Vi ska förhandla om Henriks nästa kontrakt. Både min, Henriks och Rangers målsättning är att skriva ett långtidskontrakt, fem eller sex år, säger Don Meehan.

4 miljoner i månaden

Lundqvist tjänar i dag 27 miljoner kronor för säsongen 2007–2008. Nu är ambitionen att snittlönen hamnar på runt 45 miljoner kronor per år.

– Vi jämför Henrik med de allra bästa i NHL, och det gör Rangers också. Han ska ha samma lönenivå som de bäst betalda målvakterna, Nikolai Khabibulin och Roberto Luongo. Deras lön ligger på runt 40 till 45 miljoner kronor, säger Don Meehan.

Samma som Sudden

Att få ett långtidskontrakt på fem eller sex år är ovanligt i NHL. Mats Sundin och Daniel Alfredsson har haft liknande uppgörelser med Toronto respektive Ottawa. Långtidskontrakt är ett bevis på att föreningen gillar spelaren och att de vill bygga laget runt honom.

Själv har den svenske stjärnan inte så mycket att säga om de kommande förhandlingarna.

– Jag vet att de bokat möte efter nyår, säger han när Sportbladet möter honom efter nattens derbyseger mot New Jersey

– Men jag överlåter det där till ”Donnie” och fokuserar mig på det jag ska göra.

Lundqvist förnekar dock inte att han trivs i staden där han kallas kung.

– Nej, jag gillar att spela och bo här, inget snack om den saken.

Det ligger även i Rangers intresse att behålla Henrik länge.

– Henrik kommer nog att vara en kandidat till titeln årets målvakt och kanske även årets spelare i NHL. Jag och Sather har pratat om Henriks framtid och det är även i Rangers intresse att det blir ett långt avtal, säger Meehan.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL