Svensklaget bäst i hela NHL

HOCKEY

Detroit fortsätter vinna – och Zäta rycker i poängligan

NEW YORK. Jaha, ännu en seger för Detroit Red Wings i natt.

Nu är svensklaget bäst i hela NHL.

Och Henrik Zetterberg drar ifrån i poängligan.

I och med 3-2-segern borta mot Vancouver i natt har Detroit 20 poäng (tio segrar, en förlust).

Därmed går Red Wings om Ottawa Senators i den sammanlagda NHL-tabellens absoluta topp. De har visserligen två matcher mer spelade också, men serieledningen är ändå ett handfast bevis för att de just nu är bäst i ligan.

På samma sätt är poängligan ett handfast bevis för att Henrik Zetterberg är hetaste spelaren. Han noterades för ännu en assist i natt, till ännu ett Tomas Holmström-mål. Så nu är ”Zäta” uppe i 21 poäng – tre mer än Mats Sundin och Rod Brind’Amour på den delade silverplatsen.

Man behövde å andra sidan bara titta på honom i natt för att konstatera att medelpadingen är i sitt livs form. Han, liksom likaledes glödande kedjekamraterna Holmström och Pavel Datsyuk, var ständigt framme och besvärade Roberto Luongo.

Två poäng av Samuelsson

Mest lyckad av svenskarna, i alla fall poängmässigt, var annars Mikael Samuelsson. Han smackade själv in ett snyggt mål sedan han och pigge Valtteri Filppula brutit sig loss i ett två-mot-en-läge. Sedan fick Mariefredssonen en assist på Jiri Hudlers konstverk till balja i slutet av andra perioden.

Canucks utbuat

Canucks såg aningen mer alerta ut än i förlusten mot samma Red Wings i Detroit tidigare i veckan. Framförallt gjorde Markus Näslund ett mycket starkare intryck. Men kanadensarna skapar fortfarande för lite och blev, inte helt obefogat, utbuade av hemmapubliken efter matchen.

I slutminuten tyckte de själva att de hade en kvitteringspuck inne, men domaren ansåg att Taylor Pyatt tryckte en redan blockerad puck genom Chris Osgoods benskydd.

Noterbart i övrigt är att den ofta skadedrabbade Niklas Kronwall inte spelade, den här gången på grund av en krånglande ljumske.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL