SÅGNINGEN

Av: Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

Fagervall tror inte på Leksand i år: Det kan inte fungera

1 av 3 | Foto: Foto: KRISTER HALVARS
INGET ÅTERTÅG Det blir besvikelse i Leksand i år – igen. Det tror Björklövens tränare Joakim Fagervall, som sågar både värvningen av Ed Belfour och alla förändringar i laget. En av alla de som lämnat är Mattias Ritola, i år i Grand Rapid Griffins.

Leksand storsatsar för att nå elitserien.

Men Björklövens tränare Joakim Fagervall sågar miljonbygget.

Och värvningen av Ed Belfour.

– Det finns en anledning till att han kommer till Sverige och spelar i andraligan, säger Fagervall.

Under Hockeyallsvenskans upptaktsträff i går fick samtliga tränare tippa vilka tre lag de trodde skulle tillhöra toppen. Femton av sexton tränare tippade Leksand som ett av de tre topplagen.

Men inte Fagervall.

”Står för det”

– Jag står för det. Jag kan sakna en röd tråd i Leksands sätt att jobba som brukar vara en förutsättning för att lyckas. Nu har de en bra tränare i Tomas Kempe, men det räcker inte alltid, säger Fagervall.

Han är framför allt kritisk till lagets stora spelaromsättning de senaste åren.

– Många har ställt sig frågan om man måste byta så många spelare. Om man hela tiden värvar ihop ett nytt lag så kan det inte fungera, säger Joakim Fagervall.

Nu eller aldrig

Många menar att det är nu eller aldrig för Leksand om man ska ta steget upp i elitserien. Allsvenskan ska bara vara en transportsträcka för dalaklubben, som har förstärkt med flera tunga namn.

Tyngsta värvningen är målvaktslegendaren Ed Belfour. Men Fagervall är inte så säker på att Belfour kommer att bli det lyft Leksand hoppas på:

– Jag hade inte värvat honom, jag skulle ha lagt pengarna på annat. Det är en oerhört bra målvakt, men det finns en anledning till att han kommer till Sverige och spelar i andraligan. Han är inte lika bra, då hade han varit kvar i NHL, säger Fagervall, som rankar Björklövens målvaktspar – Tobias Lundström och Thomas Sehlstedt – högre än Leksands.

– Jag skulle inte byta bort mina två målvakter mot deras, och det är inget skitsnack.

Tror på Malmö och VIK

När allsvenskan är slutspelad tror Fagervall att Malmö, Västerås och egna laget Björklöven kommer att vara före Leksand.

– På enskilda spelare kanske vi inte är bättre, men som alltid handlar det om laget som spelar på isen.

Men Leksands sportchef Mikael Lundström tar lätt på Fagervalls kritik.

– Jag har egentligen inga kommentarer, utan det får stå för honom. Vi fokuserar på vårt. Det skulle bli lite konstigt om vi höll på och la energi på vad Björklövens tränare tycker, säger Lundström.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN