Kravet: Att vara 100 procent

HOCKEY

”Senaste säsongerna var bedrövliga”

Foto: lugn sommar Till skillnad från tidigare somrar har Peter Forsberg i år inte fokuserat på säsongsupptakten. I stället har han kopplat av, och känt efter.

ÖRNSKÖLDSVIK

Peter Forsberg har gått på is igen och i kväll är det meningen att han ska spela sin första match för säsongen.

Men det är absolut ingen garanti att det blir en fortsättning.

– Nej, det kommer att ta längre tid än folk tror innan jag är tillbaka, säger Foppa.

Foppa bryter tystnaden hemma i Ö-vik dagen innan han och de andra hockeyproffsen åker till Finland för att spela den första av två välgörenhetsmatcher – mot IFK Helsingfors i kväll och Leksand i morgon.

Han har tränat två gånger på is, men i går tvingades han åka till en ny läkarundersökning för att kolla att foten verkligen håller för två matcher på två dagar.

– Såret på foten är fortfarande inte helt läkt, så jag kan inte snöra åt skridskon så hårt som jag brukar. Därför kan jag inte säga hur det kändes i foten. Och det är stor skillnad på träning och match. Men jag var tvungen att kolla att det inte var någon fara om jag spelar.

Fick du klartecken?

– Det var länge sedan jag fick klartecken av en läkare. Men förhoppningsvis ska jag kunna spela. Men det är för att jag tycker det är ett viktigt syfte då intäkterna går till handikappade barn och ungdomar. Jag kunde inte vara med i fjol och jag kan ju inte vara borta varje år. Men jag är inte hundra procent än.

Foppas lag Ice Breakers bildades 2002 då han och Markus Näslund ville starta en fond för behövande barn och ungdomar i Västernorrland. I dag har fonden växt och fler och fler spelare har anslutit sig.

Det är ett stjärnspäckat lag som flyger till Helsingfors idag, med namn som Philadelphias storstjärna Simon Gagne, Nicklas Bäckström, Niklas Sundström, Fredrik Modin, Per Svartvadet och Jonathan Hedström.

För att nämna några.

Vet inget ännu

Men hockeyvärldens blickar kommer att vara fästa på en enda spelare.

Peter Forsberg.

Kommer han någonsin att spela på toppnivå igen?

Själv har han inget svar.

– Nej, inte mer än att jag ska vara hundra procent om jag ska tillbaka. Och den frågan har jag fortfarande inget svar på. Jag vill inte spela som jag gjort de senaste säsongerna. De har varit bedrövliga.

– Ska jag tillbaka ska jag vara på toppnivå och i riktigt bra form innan jag kör igång igen. Jag vill inte chansa bara för att bli skadad igen. Jag har absolut ingen brådska.

Tror du att du kommer tillbaka?

– Jag v i l l komma tillbaka, men vet fortfarande inte om foten håller för det. Jag skulle vilja göra en riktigt bra säsong och visa att jag fortfarande kan spela hockey.

Inte känt någon press

Vad har du gjort i sommar?

– Jag har haft en riktigt trevlig och kul sommar. Jag har bara gjort det jag känner för. För första gången på länge har jag bara kunnat koppla av, utan att känna pressen av att komma i form till någon träningscamp.

– Det har ju varit något varje gång de senaste åren. I fjol var det en ordentlig fotoperation och mycket jobb att ta sig tillbaka. Det blev aldrig tid till något annat.

Inga problem med klubb

– Nu tänker jag inte sätta någon press på mig själv. Det får ta den tid det tar. Och jag kommer fortsätta att ta det lugnt och ha kul. Jag ska bland annat ner till Scandinavian Masters i golf och vara med i ProAm-tävlingen där.

Det låter inte direkt som du kommer stå på is till NHL-premiären?

– Det får andra spekulera om.

Men de flesta NHL-klubbar har redan klart med sina lagbyggen och det finns inte mycket utrymme kvar under lönetaken?

– Det tänker jag inte ens på. Om och när jag känner mig redo för att komma tillbaka, så tror jag inte att det blir några problem att hitta en klubb att spela i.

Det har ryktats om Detroit?

– Det är en av 31 klubbar som kan bli aktuella. Trettio i NHL och Modo här hemma. Jag stänger inga dörrar i NHL, men stannar jag hemma så är Modo enda alternativet.

Men det går mycket rykten om att du förhandlat med flera klubbar, till och med att du skrivit på för Modo?

– Ja, men ingenting är sant. Jag tänker inte förhandla med någon förrän jag vet att jag kan spela igen.

– Ja, men min häst springer ju i Hambletonian utanför New York och då vill jag vara där och titta.

Har Adrian Chip någon chans?

– Han fick spår tre och det är ju bra, men han är inte favorit direkt. Senast jag tittade stod han i lite drygt fem gånger pengarna.

Så du sätter några tusen dollar på vinst?

– Nej, jag spelar aldrig på mina egna hästar.

Vinner de är det tillräcklig belöning. Men det kan hända att jag spelar på någon annan häst i loppet, för att ha något att trösta mig med om han förlorar.

Frågan är vad Foppa själv ger för odds.

Tillbaka till topphockeyn eller inte?

Det svaret dröjer ett bra tag till.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL