SHL Svenska hockeyligan

Skellefteå i serieledning

Av: 

Daniel Sjöberg

HOCKEY

”Jag räknar poäng”

Foto: City-Press

De sågs som en avstigningskandidat av experterna. Efter 5–1-segern mot HV71 leder Skellefteå elitserien för första gången på 27 år.

– Om jag ska vara uppriktig så tittar jag inte så mycket på tabellen. Jag räknar poäng, säger Skellefteås tränare Hans Särkijärvi till PPV.

De hade chansen i förra omgången, men slarvade bort den efter att ha tappat 2–0 och 3–1 till en 3–4-förlust i förlängningen mot Timrå. Den här gången höll laget undan hela vägen efter att ha gjort en spelmässigt mycket bra förstaperiod och en målmässigt mycket bra andraperiod. För trots flera fina chanser i första perioden hittade man aldrig målet. Men när gästerna såg ut att ha tagit över kom 1–0 genom Gabriel Karlsson efter drygt sju minuter in på mittperioden. Det målet innebar islossning såväl målmässigt som spelmässigt. Nio minuter senare var ställningen 3–0 sedan Anders Söderberg och Mathias Månsson nätet.

– Vi har kommit upp bra i andra perioden och tagit över matchen, sa Karlsson till PPV i sista periodpausen

Viktig reducering

HV71 fick en mycket viktig reducering med drygt en minut kvar att spela av mittperioden när Teemu Laine på egen hand tog sig igenom Skellefteå-försvaret och mycket vackert drog upp 3–1 i krysset.

– Vi måste jobba hårdare och bli mer effektiva. Det var givetvis ett viktigt mål, sa Laine till PPV.

Skellefteås tränare Hans Särkijärvi var inte särskilt nöjd med spelet inför sista perioden och ville se bättring. Det fick han också. Det dröjde nämligen bara 45 sekunder innan 4–1 kom efter ett mycket vackert klapp-klapp-spel i power play. Till slut var det Anders Söderberg som hittade Gabriel Karlsson som med sitt andra mål såg till att avgöra matchen.

– Vi blandar rätt ordentligt. I andra perioden spred vi puckarna som en gödselspridare.

Tar det med ro

Det målet blev avgörande. Nikos Dimitrakos fastställde slutresultatet till 5–1 och eftersom Linköping tappade poäng borta mot Södertälje så heter elitseriens nya serieledare Skellefteå AIK. För första gången på 27 år.

– Om jag ska vara uppriktig så tittar jag inte så mycket på tabellen. Jag räknar poäng, Det är en lång serie, men visst är det skönt att ligga högt upp, säger säger Skellefteås tränare Hans Särkijärvi till PPV.

Nej, det tas inte till några stora ord direkt nu trots serieledningen. Skellefteås spelare står kvar med fötterna på jorden.

– Jag tycker vi gör en hyfsad match. Vi spelar inte så bra i andra och får ändå en 3-1-ledning. Vi får väl kanske lite fler mål mer än vi normalt, säger målvakten Nicklas Dahlberg.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan