”Bättre än Lundqvist”

Publicerad:
Uppdaterad:

Unga svenska målvakter är bäst i elitserien

RENA RAMA MUREN Luleås Mikael Lidhammar försöker komma förbi Jonas Gustavsson i Färjestads kasse. Jonas Gustavsson har inlett säsongen bra och har bäst plus-snitt av alla spelare i elitserien.
RENA RAMA MUREN Luleås Mikael Lidhammar försöker komma förbi Jonas Gustavsson i Färjestads kasse. Jonas Gustavsson har inlett säsongen bra och har bäst plus-snitt av alla spelare i elitserien.

Lär er sitta, gamlingar.

De unga, svenska målvakterna dominerar elitserien och förbundets målvaktstränare Thomas Magnusson är inte förvånad.

– De är bättre med klubban och längs isen, säger han.

Magnusson med Mikael Tellqvist.

Glöm bilden av burväktaren som en rutinerad trotjänare. Sett till räddningsprocent är elitseriens sju bästa målvakter svenska, sex av dem är födda på åttiotalet.

Inga konstigheter alls, om du frågar Thomas Magnusson.

– De målvakter som kommer fram i dag är mer skolade. Svenska klubbar har nu en annan vetskap om hur målvakter ska agera. Det märks, säger han.

I höstens elitserie har sex målvakter som är tjugo år eller yngre varit inne på isen. Hur bra är den nya generationen?

– Om vi ser till exempelvis Daniel Larsson, Joel Gistedt, Jhonas Enroth och Stefan Ridderwall så är de alla bättre än Henrik Lundqvist var i den åldern. Vi har en stor bredd, men också en rejäl spets.

”Butterfly är en teknik”

Thomas Magnusson hade tidigare hand om Djurgårdens målvakter, men tränar nu talangerna i juniorlandslaget. Han sammanfattar skillnaden mellan den äldre och yngre generationen i tre punkter:

Yngre målvakter är skickligare med klubban och kan bidra i passningsspelet.

De har bättre spelförståelse vilket hjälper när de ska skära av vinklar.

Och i stället för att, som exempelvis Tommy Salo, stå och täcka skotten arbetar de hårdare längs isen med den så kallade butterflypositionen – sittandes på knä som en innebandymålvakt.

Men alla problem löser sig inte för att du sitter ner, enligt Thomas Magnusson.

– Det finns folk som kallar butterfly för en stil, men jag skulle säga att det är en teknik som du använder ibland. I dagens hockey finns gott om lägen där målvakterna täcker mest från isen, men varje gång måste de upp fort igen. Skyttarna har också blivit bättre.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN