KRISPLANEN

HOCKEY

Luleå försöker få hit Bartecko till premiären: ”Ett alternativ”

Här är Luleås krisplan inför elitserien.

Klubben överväger att försöka få hit storstjärnan Lubos Bartecko redan till premiären mot Djurgården.

– Det är helt klart ett alternativ vi har diskuterat, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström.

Foto: Storstjärnan Lubos Bartecko klar för Luleå.

Luleå tippas på nytt få kämpa i botten av elitserien. Truppen är tunn och sedan tidigare är Johan Harju ett frågetecken inför premiären på grund av en korsbandsskada.

Dessutom missar lagets största stjärna Lubos Bartecko de tio första matcherna. I alla fall om han som övriga artistspelare kommer till Sverige den 13 oktober.

Saknar kontrakt

Men nu är Luleå inne på att försöka få hit den slovakiska forwarden betydligt tidigare än så.

Redan förra säsongen anlände Bartecko elva dagar före övriga artistspelare.

Nu kan det bli ännu tidigare:

– Klart vi vill att han ska spela så många matcher som möjligt för oss. Men det är flera faktorer som spelar in: den ekonomiska biten, hur skadesituationen ser ut och hur våra try out-spelare lyckas. Vi har diskuterat det här fram och tillbaka, det handlar ju om att väga för- och nackdelar mot varandra, säger Bergström.

32-årige Bartecko – som ska inleda säsongen i sin slovakiska moderklubb Kezmarok – kommer gärna till Sverige redan till elitseriepremiären.

– Ja, definitivt. Jag har inget kontrakt med Kezmarok så vill Luleå ha mig tidigare är det inga problem för mig. Att komma när tio matcher redan spelats är ingen optimal situation. Men det här är ett beslut som Luleå måste fatta, jag är i alla fall tillgänglig, säger Bartecko.

Miljonkostnad

Men tar Luleå hit Bartecko före den 9 oktober innebär det ett stort ekonomiskt vågspel.

Efter en överenskommelse mellan elitserieklubbarna inför förra säsongen måste samtliga artistspelare slutföra säsongen i Sverige.

Om Luleå tvingas spela kvalserien eller går långt i slutspelet skulle det betyda en extra kostnad på mellan tre och fyra miljoner kronor.

Slutar Luleå däremot på en nionde eller tionde plats, eller åker ut i kvartsfinalen riskerar klubben inte att behöva betala några extra pengar om Bartecko spelar de tio första matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM