Planen: Riva Hovet och bygga nytt

Staden har godkänt storsatsning på Stockholmshockeyn

AIK och Djurgården kan få en helt ny arena.

Nu kan Sportbladet avslöja satsningen på en rejäl ansiktslyftning för Stockholmshockeyn med en kostnad på upp till 800 miljoner kronor.

Det innebär att Hovet kan rivas och ersättas med ny arena.

– Det är en av de största satsningar som någonsin gjorts, säger ansvarigt borgarråd, Madeleine Sjöstedt till Sportbladet.

Nu har Stockholm stad sagt sitt.

De har bekräftat sitt intresse för att förvandla ishockeyn i området och ge AIK och Djurgården helt nya möjligheter. Redan har ett beslut om en utredning fattats för vad som kallas en upprustningen och modernisering av Globenområdet.

Sportbladet kan avslöja att det är först nu som den får sitt egentliga innehåll med en tydlig tidsplan för arbetet, vilka investeringsalternativ som övervägs och vad kostnaden blir.

Fyra olika alternativ har plockats fram och budgeterats till mellan 400-800 miljoner kronor.

"Redan nu går startskottet"

– Klubbarna vill ju se förbättringar, vi också. Vi kommer att ha ett inriktningsbeslut i december för att se vilket av alternativen vi väljer. Men redan nu går startskott för att titta över det här på ett organiserat sätt, säger ansvarigt borgarråd, Madeleine Sjöstedt (FP) till Sportbladet.

Ett av alternativen som nämns är att Hovet rivs – och ersätts av en helt ny arena.

– Det kan bli så att vi bygger en helt ny arena med samma publikkapacitet som den nuvarande, och att byggrätter skapas ovanpå en sådan arena. Allt sånt ska vi börja titta på nu, säger Sjöstedt.

Elitseriematcher kan flyttas till Globen

Investeringskostnad för ett helt nytt Hovet är däremot inte framtaget, men vid ett eventuellt nybygge kommer Hovet att vara stängt under minst två år och samtliga evenemang – exempelvis Djurgården och AIK:s hemmamatcher – flyttas till Globen.

Ett annat alternativ är att Hovets läktarsektioner flyttas ner ända till isen likt de flesta NHL-arenor.

– Vi har tusen idéer på vad vi vill göra. Det finns en vilja att göra det bättre för publiken och öka möjligheterna, säger Sjöstedt.

Arbetet kommer att drivas av SGA Fastigheter, Stockholms stads fastighetsbolag som ansvarar för arenorna.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!