Mini-Magic - nu är han bättre än NHL:s skyttekung

HOCKEY

Fyra nya poäng gav elitserierekord för B-juniorer

LEKSAND

Bättre än NHL-stjärnorna Markus Näslund och Peter Forsberg.

Det kan Leksands supertalang Robert Nilsson skryta med i dag.

"Robbans" fyra poäng i går mot Modo gav honom nämligen poängrekordet för B-juniorer i elitserien genom alla tider.

Foto: Poängkungen Robert Nilsson (med gallret) är bäste b-junior i elitserien.

- Häftigt! Visst är jag stolt över att ha passerat de här namnen i historieböckerna. Det är inte varje dag man slår rekord, säger han på sitt ungdomligt ärliga och härliga sätt.

Med ett mål och tre målgivande passningar den här kvällen gick "Robban" från 17 poäng till oslagbara 21 (åtminstone just nu).

"Det stämmer bra"

Det är två bättre än vad Markus Näslund fick ihop under som junior 1990/91 och tre bättre än Jesper Matsson säsongen 1992/93 och Niklas Sundström 1992/93.

- Just nu stämmer det bra, både för mig och laget. När vi slog Linköping hemma med 9-2 i början av säsongen gjorde jag en poäng mer än vad det blev i dag (2+3), men på sistone har jag fått mer och mer speltid. Det ger självförtroende. Den här gången fanns jag på isen rätt mycket i power-play också. Kul!

Frågan är het. Hur länge får den svenska ishockeypubliken njuta av Robert Nilssons konster på rinken?

- Som det känns nu behövs minst ett par år till på hemmaplan i elitserien. Om nu min kapacitet räcker för NHL. Det är inte säkert. Mycket återstår innan jag är där, säger han ödmjukt.

Dirigent i vändningen

"Robban" var dirigenten när Leksand kopplade greppet i den andra perioden och gick från 1-0 till 5-1, det grepp som sedan gav storsegern mot Modo. Ett av målen gjorde han själv, till två av de övriga spelade han fram.

Hur mycket betyder det då att vara poängbäst av alla juniorer genom alla tider?

- Jag tycker det är jätteskoj, men säsongen är inte slut än, påminner han.

Får "Robban" behålla rekordet när elitserien summeras - Alexander Steen jagar där bakom, åtta poäng efter - då lär dessutom juryn som utser "Årets rookie" få svårt att inte ge honom den utmärkelsen.

De bästa b-juniorerna i elitserien

Pelle Marklund ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM