”Foppas” hyllning till stortalangen

HOCKEY

Växjös poängkung Elias Pettersson har chansen att slå Peter Forsbergs poängskörd som junior, en spelare talangen jämförts med av flera experter.

Nu uttalar sig ”Foppa” om stortalangen.

– Man ser honom göra saker på isen som är få förunnat, säger han.

Elias Pettersson har gått fram som en våg under sin första SHL-säsong. På 35 matcher har Växjö-spelaren gjort hela 45 poäng (17+28), vilket ger ett poängsnitt på nästan 1,29 poäng per match - och detta som junior.

Innan JVM drog igång, en turnering som han spelade i, ledde dessutom forwardsstjärnan hela SHL:s poängliga. En imponerande bedrift som 19-åring. I skrivande stund ligger han på en tredjeplats.

Foto: Bildbyrån
Peter Forsberg hyllar Elias Pettersson

Har jämförts med ”Foppa”

Under säsongens gång har forwarden flera gånger jämförts med självaste Peter Forsberg, både av SVT-experten Mikael Renberg och Viasat-experten Erik Granqvist. Med sina 45 poäng har Pettersson även chansen att slå Forsbergs bästa SHL-facit som junior från säsongen 1992/93, då han gjorde 48 poäng på 39 SHL-matcher.

”Foppa”, som ska agera expert hos Discovery under OS, väljer nu att hylla stortalangen.

– Han har imponerat i SHL, något annat kan man inte säga. Han spelar i ett bra lag också, men man ser att han har kvaliteter som en riktigt bra hockeyspelare. Jag vet inte, landslagsledningen kanske inte ser honom som fysiskt redo att spela mot de bästa i världen här (i Pyeongchang). Men han har ju talangen, man ser honom göra saker på isen som är få förunnat, säger Peter Forsberg i en intervju med Expressen.

”Kentas” rekord inom räckhåll

Kent Åke "Kenta" Nilsson har fortsatt poängrekordet i SHL för juniorer från säsongen 1975/76, då han stod för 54 poäng. En siffra som också finns inom räckhåll för Pettersson med nio omgångar kvar av grundserien.

19-åringen har dock chansen att göra något som varken ”Kenta” eller ”Foppa” lyckades med, nämligen att vinna hela SHL:s poängliga som junior.

I går toppade även Pettersson den kanadensiska sportkanalen TSN:s lista över de 50 bästa ”NHL-affiliated prospects”.

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26