"Vi vill ha Kenny på isen när Crosby spelar"

HOCKEY

Bengt-Åke Gustafsson har taktiken klar

RIGA

Kanada har ett triumfkort i kväll.

Sista bytet inför alla tekningar.

– Självklart kommer kanadensarna att spela Crosby mot det backpar som de tycker är sämst, säger Mats Näslund, Team Manager i Tre Kronor.

Bengt-Åke Gustafsson mot Marc Habscheid.

Tre Kronor mot Team Canada.

Förutom en sportslig match på isen är det även en taktiskt kamp vid sidan om isen.

Och Kanada har en stor fördel i kväll: de kan byta efter Sverige och kan därmed matcha olika backpar mot svenska forwards och slänga in superduon Crosby och Bergeron mot den svenska formation som tros passa dem.

Bengt-Åke Gustafsson gjorde samma sak mot Ryssland och Ovechkin-kedjan.

– Ja, då försökte jag ge Zetterberg, Bäckström och Franzén mycket istid när Ovechkin var på isen. Det fungerade bra – Ovechkin var inte bra i den matchen, säger Bengt-Åke Gustafsson.

”Svårt att matcha”

I går kväll hade Bengt-Åke Gustafsson stabsmöte med Mats Näslund, Jan Karlsson och Tommy Samuelsson.

De pratade hur Tre Kronor ska få stopp på Kanadas snabba spelvändningar och om hur hårt Kanada kommer att försöka matcha laget mot olika femmor i Tre Kronor.

– Vi vill givetvis att Kenny Jönsson ska vara på isen när Crosby ska spela. Men Kanada vill säkert ha Crosby mot det backpar som de anser är sämst i Tre Kronor, säger Mats Näslund.

Bengt-Åke Gustafsson tror inte på samma utstuderad taktik från Kanadas sida.

– Nej, det är ganska svårt att försöka matcha olika spelare mot varandra. Det är så många utvisningar i de här matcherna att spelet blir sönderryckt och toppar man för mycket kan man förlora på det genom att det blir otakt i bytena, säger Gustafsson.

Så ska Tre Kronor vinna i kväll

Tomas Ros