Stanley Cup

Bäckström om dystra trenden: ”Mental spärr”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Tionde gången gillt?

I ett helt decennium har stjärnspäckade Washington Capitals försökt stånga sig djupt in i Stanley Cup-slutspelet – och misslyckats varje gång.

Nu hoppas Nicklas Bäckström och hans kompisar att 2018 är året då förtrollningen bryts.

– Historien går det inte att göra något åt, så det tjänar inget till att tänka på den. Det blir svårt nu med, men vi har en bra känsla i laget och någon gång borde vi få till det, säger ”Bäckis” till Sportbladet inför första matchen mot Columbus Blue Jackets.

2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017…

Alla de uppräknade åren under Ovetjkin & Bäckström-eran har Washington gått till slutspel – och varje gång åkt ut i första eller andra rundan, oftast efter en lysande grundserie.

2014?

Då var de inte med alls.

Så när de nu återigen, för tionde gången, står inför skärselden kommer frågan automatiskt:

Ska det bli lika igen?
De börjar med samma gamla vanliga förutsättningar, som segrare i Metropolitan-divisionen…

– Jo, det blir ju frågor om det. Inte så konstigt kanske. Men historien går det inte att göra något åt, så det tjänar inget till att tänka på den, säger Nicklas Bäckström när vi talar med honom inför starten mot Columbus Blue Jackets hemma i Capital One Arena natten till fredag.

”Blivit en mental spärr”

Han fortsätter:

– Det kanske har blivit en liten mental spärr för oss, men någon gång borde det väl släppa så vi får till det.

Ja, och varför inte i år?

Det känns som att lagets ärrade veteraner utvecklat en ny, mer avspänd attityd den här säsongen och inte är lika rädda för sina gamla playoff-demoner längre.

– Avspänd, det vet jag inte. Men ja, om sagt vi känner ju till vad vi varit med om och gör inte så stor sak av det nu, det går som sagt inte ändra på det som hänt tidigare, fortsätter ”Bäckis”.

– Det kommer bli svårt nu också, det ÄR svårt i playoff, och Columbus känns som en jäkligt tuff motståndare. Men jag tycker vi spelat bättre och bättre på slutet och vi har en fin känsla i laget just nu.

Unga spelarna tar plats

Den 30-årige centern från Valbo tror också att de nya, unga killar som tagit plats i truppen sedan senast hjälper till att skapa bättre förutsättningar.

– De har gjort det väldigt bra, kommit in i spelsystemet snabbare än någon hade trott och ger oss hela tiden ny energi, menar han.

– Nu är de jäkligt taggade och entusiastiska inför slutspelet. Det är härligt att se. Det gäller inte minst Christian Djoos. Han kommer bli playoff-kung, tror jag, he he.

Själv stod Nicklas för lite färre poäng än vi vant oss vid i årets grundserie, men han känner sig ändå nöjd.

– Ja, jag hade en liten svacka nån gång i mitten av säsongen, men eftersom laget ändå vann under den perioden bekymrade det mig inte så mycket, säger han.

– Nu tycker jag att det känts bättre och bättre ju närmare slutspelet vi kommit och förhoppningsvis har jag sparat min bästa hockey till våren. Det är ju det man vill.

Och den kommer krävas, för i år ska Stanley Cup-spöket en gång för alla slaktas…

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: Så slutar konferensfinalerna

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup

NHL

Nicklas Bäckström

Washington Capitals