Hockey

En Samuelsson STOPPAD igen

Av: 

Oskar Månsson

HOCKEY

Ulf Samuelssons son kan tvingas välja bort Sverige

Ulf Samuelssons tårar i Nagano kan få en uppföljare. Det internationella regelverket stopp-ar sonen Philip från att spela J18-VM för Sverige.

– Det är möjligt att vi måste driva frågan till förbundet, säger Philip, som igår spelade landskamp för USA – mot Sverige.

Philip Samuelsson är liksom sin far en stak och tuff defensiv back. I november fick 17-åringen, som har dubbla medborgarskap, chansen att spela för Sveriges J18-landslag i en fyrnationersturnering i Lake Placid. Men redan i den första matchen skadade han sig. Sedan dess har det inte blivit fler blågula framträdanden. Men inte på grund av skadan.

– Vi fick reda på att vi inte kunde använda honom i VM, så därför var det ingen idé att ta ut honom mer, säger Stephan ”Lillis” Lundh, förbundskapten för J18-landslaget.

Tvingas spela för USA

Orsaken bakom är en internationell regel som säger att alla spelare måste ha gjort två hockeyår i följd i det land han vill representera. Något Philip – till största delen skolad i USA – inte gjort. Nu spelar 17-åringen istället för USA, som igår vann mot Sverige med 3-2.

– Philip ringde och var rätt stolt. Jag stöttar honom i vilket val han än gör men själv hoppas jag såklart på Sverige, säger pappa Ulf Samuelsson.

Men de internationella reglerna säger stopp.

– Han har trots allt spelat och bott en del i Sverige, jag hoppas det kan vara förmildrande.

– Men jag är ingen expert, som du kanske känner till, säger Ulf och syftar på Nagano-OS 1998 där han fick avbryta turneringen på grund av sitt dubbla medborgarskap, som då var förbjudet i landslagssammanhang.

Philips eventuella deltagande i J18-VM är ovisst – på flera sätt.

– Jag vet inte om jag blir uttagen i något lag.

Vad händer om du blir kallad till båda lagen?

– Det kommer vara mitt livs svåraste beslut, om man spelar VM så måste man fortsätta för det landet. Båda lagen är jättebra.

Får du spela för Sverige?

– Jag vet inte. Det är möjligt att vi måste driva frågan till det internationella förbudet. Men jag tror det går om vi pratar med dem och det svenska förbundet.

Ulf Samuelsson:

– Om vi ska starta en process så är det bäst någon annan sköter det. Som du vet är jag inte så bra på de bitarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!