Det här är världens bästa stad att spela hockey i

Mats Sundin får över en halv miljard - för sex år i Toronto

MONACO

Mats Sundin skrev i går på det största kontraktet i Toronto Maple Leafs historia.

Det gör honom större än Börje Salming.

- Av alla ställen i världen är det här det bästa att spela hockey på, sa "Sudden", skrev på - och blev en halv miljard rikare.

Mats Sundin, 30, fick avbryta sin svenska sommarsemester för att åka till världens hockeytokigaste stad och säga att han stannar.

I Toronto tar hockeyn aldrig semester.

- Även om det varit tufft många gånger, har jag alltid känt att det är här jag vill spela, sa Sundin på den välbesökta presskonferensen i Toronto i går.

Riktig svenskklubb

Det har sitt pris att vara lagkapten i Toronto och det priset är både Sudden och Maple Leafs beredda att betala i fem år till.

Coachen och general managern Pat Quinn styr Toronto idag och han har valt en klar svensklinje.

Han har värvat tre nya svenskar till laget: Mikael Renberg, målvakten Mikael Tellqvist och backen Anders Eriksson. Det gör Toronto till mesta svenskklubben genom tiderna i NHL.

Mats Sundin hade några tuffa månader under grundserien i vintras, ständigt ifrågasatt i en stad som kräver mer av sina stjärnor än någon annan. Men Stanley Cup-slutspelet ändrade allt.

- Jag har aldrig sett Mats spela en bättre hockey, sa Pat Quinn på presskonferensen.

- Han tog ansvar både framåt och bakåt, han spelade fysiskt och jag insåg att det är sådana spelare som krävs för att vinna Stanley Cup.

Har alltid fullt

Toronto har alltid varit känt för försiktighet när det gäller att spendera pengar.

Trots att klubben tillhör de rikaste i NHL, har ledningen alltid varit försiktig.

Klubben har aldrig satsat så mycket som inför nästa säsong.

Men klubbens ägare har aldrig behövt bekymra sig över att dra folk till matcherna. Hemmaarenan Maple Leaf Gardens och nu Air Canada Center har varit utsåld varenda match sedan 1931.

Sundins nya femårskontrakt är bara den sista pusselbiten i Torontos första allvarliga försök att vinna Stanley Cup. Sedan tidigare har klubben värvat ryssen Alexander Mogilnij från New Jersey och fått tjeckiske centern Robert Reichel att återvända till NHL.

Det fick Sudden att stanna.

- Men för mig är Toronto världens bästa stad att spela hockey i och att nu ha chansen att vinna Stanley Cup är det stora målet, säger Sudden.

Så här mycket är Suddens

kontrakt värt - år för år

Så här mycket är Suddens kontrakt värt - år för år

Mats Wennerholm

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!