Grönborgs attack – mot filmningar

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Ett dygn till semifinalen mot USA.

Nu rasar förbundskapten Rikard Grönborg och kräver att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) tar krafttag mot filmningar.

– Hockeyns viktigaste fråga just nu. Jag har tagit upp det på regelmöte inför VM, säger Grönborg.

Tre Kronor har åtta raka segrar i VM 2018. Hittills har mästerskapet gått som på räls för Grönborg och hans spelare i Tre Kronor.

Men en sak stör honom.

Spelare som filmar och förstärker. Det var tydligt efter gårdagens match mot Lettland att svensklägret hade synpunkter på vissa letters agerande.

Grönborg vill inte peka ut någon nation eller enskild spelare:

– Men det hör inte hemma här, det är ingenting som för med sig något positivt. Vi vill se kampmoment och hårda tag. Hakningar och fasthållningar ska beivras, men tyvärr finns det vissa spelare och lag som utnyttjar det. Blir en väldigt svår miljö för domarna, säger Grönborg.

Ska man bötfälla eller stänga av spelare som filmar?

– Det får de som kan det bättre bestämma, men någonting måste göras. I NHL och i SHL har man lyckats med att ta vissa steg som förädlar deras produkt. Vi här på IIHF bör tänka igenom det här ett eller två varv till.

Tog upp det inför turneringen

Grönborg menar att domarna måste få hjälp av en oberoende granskare som i efterhand kan hitta spelare som filmar och även straffa dem:

– Hur dödar man den här problematiken i NHL och SHL? Jo, genom att visa att de här killarna är fuskare. Gör man det kommer det att försvinna ganska fort.

Problemet med förstärkningar och rena filmningar tog Grönborg upp under det obligatoriska regelmötet inför turneringen.

Han betonar att domarna måste få hjälp med att hitta spelare som filmar och förstärker.

– Domarna måste få hjälp, det går så fort på isen med så snabba beslut som måste tas. Förstärkningar och rena divingsituationer måste de få hjälp med, säger Grönborg.

Tre Kronors VM-guld 00:28
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM