Curre Lindström: ”Svenskarna såg bara på”

avMats Wennerholm

BRATISLAVA. Curre Lindström, 78, tog Finland till nationens första VM-guld någonsin 1995.

Nu följer han ett Finland på väg mot ett tredje.

– Jag är oerhört imponerad. Varenda spelare har visat en enorm vilja och givit 110 procent i varje byte. Det tyckte jag inte att svenskarna gjorde. Vissa stod bara och såg på, säger Curre.

Curre Lindström är en ikon i Finland efter bragden 1995, då hans finländare slog Sverige i Globen och tog sitt första VM-guld någonsin.

Det blev 4-1 mot Curre Lundmarks Tre Kronor med ett ungt och då ganska okänt finskt lag.

– Ja, vi hade spelare som Janne Niinimaa, Saku Koivu, Jere Lehtinen, Ville Peltonen och Sami Kapanen. Alla tjugo eller just över. Det var inte många som visste vilka de var när turneringen startade, säger Curre.

Efter det historiska guldet blev det hysteri i Finland. Hundratusentals människor mötte på gatorna i Helsingfors när laget åkte kortege genom stan. Det gick knappt att ta sig fram.

Och precis som ”Miracle on Ice” 1980 blev film i USA, blev Curres bragd fimen ”95” som hade premiär i Finland på juldagen 2017 med Jens Hultén i rollen som Curre.

– Jag var inbjuden till premiären och Jens Hultén var utmärkt i rollen som mig, säger Curre.

Foto: ANDREAS HILLERGREN / © Bildbyrån
Arkiv. Curre i båset under hockey-VM 2004

”Hockeyarbetarna slog dollarmiljonärerna”

Nu, 24 år efter det första, kan Finland vara på väg mot sitt tredje VM-guld någonsin efter en bragdartad turnering.

– Ja, vem trodde på det här laget när turneringen startade? Jag trodde inte de skulle ha en chans mot ryssarna. Nu tror jag de kan gå hela vägen.

I Finland glömmer man inte sina hockeyhjältar och Curre Lindström blir fortfarande inbjuden till olika tillställningar regelbundet.

– Ja, det blir minst en gång om året.

Därför var han på plats i Helsingfors när Sverige och Finland möttes i kvartsfinalen.

– Ja, jag var inbjuden till ett event och såg matchen på storbildsskärm. Det var en fantastiskt glädje efteråt. Och stora rubriker om att finska hockeyarbetare slog de svenska dollarmiljonärerna.

Vad tyckte du om matchen?

– Ja, det var väl ändå lite fiaskobetonat från svensk sida. Jag tyckte vissa spelare bara var åskådare. Och coachningen…jag vill inte kritisera Grönborg men jag var lite förundrad.

Vad är hemligheten bakom att Finland gått så långt?

– De har fått kemin att stämma bättre än något annat lag. Ryssarna hade fått ihop ett bra lag, men det var inte tillräckligt. Finländarnas arbetsinsats är enorm, alla hjälper varandra därute på isen. Och rent tekniskt är det inte sämre än några andra. Passningarna sitter på bladet.

Känner du lagkaptenen Marko Anttila?

– Ja, jag hade honom i Ilves när jag var där 2005-06. Han spelade i tredjekedjan och gjorde aldrig några mål. Men det var en jäkla bra kille. Tyst och lugn och han pratade aldrig i omklädningsrummet, mer än möjligtvis med killen som satt bredvid. Men han var trevlig att snacka med. Oerhört lojal.

– Och titta nu. Han är som en tank. Och jag tror ett lag måste ha en kapten som går i bräschen och det har Anttila gjort. Han hade inte gjort ett enda mål inför kvarten. Nu har han gjort de två viktigaste i hela VM. Han kämpar om varje puck i varje byte.

Finland vann JVM-guldet, spelade final i dam-VM och är i VM-final. Har de gått om Sverige?

– Ja, de har legat i framkant länge nu och gör saker lika bra som Sverige när det gäller utbildning. Och de var före oss med målvaktstränare. På damsidan är de definitivt före. Och de har fler licensierade spelare. Innan VM-guldet 1995 fanns det 40 000 licensierade spelare i Finland. Nu är det över 70 000. Sverige har drygt 60 000. Dessutom är det inte samma avgifter för ungdomarna i Finland och hockeyn har inte samma konkurrens från andra sporter. Fler talanger söker sig dit.

Curre Lindström har hunnit bli 78 år och bor sedan länge i Thailand på vintrarna.

Nu är han hemma i Sverige igen för att se sitt 51:a elitlopp i rad på Solvalla.

– Jag mår oförskämt bra, säger han.

Och ännu bättre om Finland slår Kanada i kväll.

– Jag tror de vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM