Skrällguld 2019 – nu vill Finlands NHL-stjärnor spela VM

I fjol vann Finland VM-guld med ett ”amatörgäng”.

I år lär laget innehålla en hel del NHL-stjärnor.

– VM är alltid intressant, säger Patrik Laine som i natt låg bakom Winnipegs 4–0-kross mot Vegas.

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen och general manager Jere Lehtinen har nyligen avverkat en veckolång resa till Nordamerika där de träffade elva spelare som är aktuella för VM.

Responsen var överlag positiv.

– Den allmänna känslan var att det finns en önskan att spela i lejontröjan. Ingen tvekan om det, säger Jukka Jalonen till Iltalehti.

Inom kort åker de över igen för att möta upp med ytterligare spelare.

”Om bara hälsan...”

Men Jalonen och Lehtinen frågar inte stjärnorna direktfrågan om ställer upp i VM.

– Deras fokus ligger där nu och vi ger dem arbetsro. Men några säger redan att de vill de komma om de är friska, säger förbundskaptenen.

Finlands största stjärnor i NHL är Aleksander Barkov (Florida), Carolina-duon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen, Colorados Mikko Rantanen, målvaktstrion Tuukka Rask (Boston), Pekka Rinne/Juuso Saros (båda Nashville), Miro Heiskanen (Dallas) samt Winnipegs skarpskytt Patrik Laine.

– Visst är VM alltid intressant. Det har aldrig handlat om att det inte skulle intressera. Tidigare har det handlat om hälsotillstånd och kontrakt, sa 21-årige Laine till Ilta-Sanomat förra månaden.

Och fortsatte:

– Nu har jag ingen kontraktsförhandling i sommar. Om bara hälsan tillåter, så varför inte VM. Jag är alltid intresserad av att vinna och spela mer.

Assist och mål direkt

Men det är just Winnipegs vinster som kan stoppa Laine. I natt körde Jets över Vegas Golden Knights med 4–0 och ligger därmed över slutspelsstrecket i den oerhört jämna västra konferensen.

Redan efter 32 sekunder passade Patrik Laine fram till Nikolaj Ehlers 1–0. Laine sköt sedan själv 2–0 efter 4.41 i powerplay – hans 27:e mål för säsongen.

Finland är regerande världsmästare efter skrällsegern i Slovakien förra året. Då innehöll laget endast ett par lägre rankade NHL-spelare.

VM spelas i år i Schweiz 8–24 maj – om inte coronaviruset ställer in turneringen.

Chicago är ett av laget som ligger under strecket i väst, men som närmat sig efter fyra raka segrar. Men i natt bröts sviten – mot superjumbon Detroit.

Red Wings vann med 2–1 hemma. Backen Gustav Lindström passade fram till Robby Fabbris matchavgörande 2–0 – den 21-årige svenskens första NHL-poäng.

Toronto har måltorka. Noll mål på 65 minuter mot Los Angeles Kings i torsdags – och i natt behövde Maple Leafs 57 minuter på sig för att hitta nät. William Nylander stänkte in sitt 30:e mål för säsongen men det hjälpte inte. Anaheim vann med 2–1.

Vancouver slog topplaget Colorado med 6–3. Oscar Fantenberg, Elias Pettersson och Alexander Edler noterades för varsin assist för hemmalaget. Colorados lagkapten Gabriel Landeskog svarade för ett mål och en assist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!