Roger Melin får sparken i Leksand

Roger Melin, 63, får sparken som huvudtränare i Leksand.

Ulf Samuelsson, 55, tar över med omedelbar verkan.

– Det är ett tufft läge vi är i så klart, men vi har många matcher på kort tid framöver och det är många poäng tillgängliga att kriga om i serien än, säger den nye tränaren.

Roger Melin tog över efter Leif Carlsson den 17 december förra säsongen, som huvudtränare tog han upp Leksand i den högsta serien igen.

Nu får Roger Melin sparken från dalaklubben, med 24 förluster på 38 omgångar ligger nykomlingen sist i SHL-tabellen.

Kontraktet mellan Leksand och Ulf Samuelsson gäller över resten av den här säsongen.

– Till slut kommer man till en punkt där man känner att vi har försökt allt, vi kände att vi behövde göra något annorlunda och i det här fallet så ledde det fram till det här beslutet. Vi har spelat rätt bra i många matcher och kanske ibland bra mycket bättre än motståndarna men inte lyckats kapitaliserat på det, en stor problematik som har ju varit effektiviteten och kanske våra special teams, säger Leksands general manager Thomas Johansson till klubbens webbsida.

”Spännande utmaning”

Som spelare gjorde Ulf Samuelsson från Fagersta tre säsonger i Leksand under början av 80-talet (1981–1984), och den tuffe backen representerade även klubben i två matcher under lockoutsäsongen 1994/1995.

– Det är en spännande utmaning att komma till en sån klassisk hockeyort och förening med all den support som finns kring laget. Det ska bli kul att komma in i det och ge järnet och bidra med allt jag kan för vi ska få ett bra slut på säsongen. Vi ska vända trenden och få bra driv i gruppen, och jag är väldigt taggad och är beredd att kriga hårt för föreningen, säger Ulf Samuelsson.

Totalt blev det 16 NHL-säsonger som spelare fram till 2000 för Hartford Whalers, Pittsburgh Penguins, New York Rangers, Detroit Red Wings och Philadelphia Flyers.

Roger Melin.
Roger Melin.

”Extrem färgklick”

Som assisterande tränare har han varit verksam i NHL-organisationerna Phoenix Coyotes, New York Rangers och Chicago Blackhawks.

Som huvudtränare har han meriter från AHL-klubben Charlotte Checkers säsongen 2016/2017 och Modo i den högsta serien under två säsonger (2011–2013).

Den här säsongen har Ulf Samuelsson varit scout för Seattles blivande NHL-lag.

Under den pågående säsongen har han sett flera av Leksands matcher på plats, nu är han på väg från hemmet i San Diego Kalifornien och anländer under tisdagskvällen.

– Vi vill prova ett ledarskap som är lite mer aktivt och mer på, och lite mer tydligt och det står Uffe för. Han var en extrem färgklick in i svensk ishockey när han tog över Modo och drev på det, säger Thomas Johansson till Dalarnas Tidningar.

Tredje sparkade tränaren

28-årige sonen Philip Samuelsson har anslutit till till Leksand som back under hösten.

Roger Melin blir tredje tränaren i SHL som hittills fått sparken den här säsongen, alla inom mindre än en månad.

I början av januari gjorde sig Brynäs av med Magnus Sundqvist och förra veckan fick Håkan Åhlund lämna Oskarshamn.

2017 fick Roger Melin sparken från Brynäs och 2007 fick han lämna Färjestad.

Ulf Samuelsson.
Ulf Samuelsson.

Roger Melin får sparken från Leksand. Ulf Samuelsson tar över med omedelbar verkan.

Är det rätt beslut av klubben?

Tror du att Leksand klarar sig kvar?

Tyck till här!

Skriv inlägg

 • Svårt att veta men det är inte tränarna fel det hänger mycket på spelarna själva för så många tränare dom har haft då kan man ju undra

  Ingegerd

 • Åhlund hade varit så mycket bättre för ett tre månaderskontrakt. Men lycka till Ulf, beslutet att sparka Melin var helt korrekt. #LTJD

  Tjomme

 • svårt att ersätta ett helt lag om man ska sparka spelare. finns ju knappt en enda ledig spelare på marknaden till förstärkning ens

  Emil Nilsson

 • Det blir en pappa son relation i Leksand,brukar sällan vara bra. Hoppas det här blir bra.

  Leif

 • Skall Ul vända Leksand; Ha Ha!

  Ego
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!