Fanny Rask slutar: ”Jag är tom och ledsen”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Fanny Rask, 29, slutar med ishockeyn.

Det meddelar den SM-guld-vinnande forwarden i ett känslosamt inlägg på Instagram.

”Nu när jag ofrivilligt fick tid att tänka igenom allt så har jag svårt att förstå hur det kan vara värt det”, skriver hon.

Fanny Rask är en av de mest välmeriterade hockeyspelarna på damsidan. Hon har gjort 361 matcher i SDHL, vunnit ett SM-guld med AIK och spelat VM och OS med Damkronorna.

Hon berättar att hon de senaste säsongerna har pendlat fram och tillbaka i sitt välmående, och att hon den här våren har fått tid att tänka igenom sin situation.

”Min dröm har alltid varit att få spela hockey, helst på heltid hela tiden. Jag fick testa på det ett tag och det är jag enormt tacksam för. Men det är inte helt hållbart att leva på någon annan. Och min dröm har varit att få stå på helt egna ben. Att få leva på hockeyn på riktigt. Inte vakna upp varje år i april med ett tomt konto, en ångest och skuldkänslor som kastar en in i ett mörkt jävla hål. Hallå, vem fan är du och vad har du gjort med ditt liv, osv”, skriver hon.

Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

”Känner att vi står still”

Hon berättar vidare att hon tidigare har haft en tro på framtiden för damhockeyn. En tro som hon har tappat.

”Det jag drömde om som ung var att bli proffs. Att ligan skulle växa i den utsträckning så att vi kunde leva på hockeyn. (Nej inga miljoner, fortfarande det vet alla att det är orimligt.) Men jag har alltid trott att jag skulle få vara med när vi blir proffs. Men så är det inte och jag känner att vi står still. (I utsträckning till mina förväntningar och förhoppningar, ja då står vi still.)

”Min energi är slut”

”Det är för mycket i den här ekvationen som inte går ihop. Och jag ser inte att det kommer bli någon förändring. Jag vet såklart att det händer saker men för mig går det for långsamt och jag är otroligt osäker på att det någonsin kommer gå. Det krävs dessutom att fler spelare visar vägen och gör sitt yttersta och lägger ner de timmar som krävs för att vara elitidrottare. Just nu är även det en del av problemet. Men tro mig "I don't blame you", här står jag längst ner på botten och har ingen kraft eller energi kvar att hjälpa till". Så kanske valde jag fel väg, hade fel dröm och för höga krav. Jag hoppas det finns några kvar som orkar dra vidare och som jobbar for att det ska finnas en framtid för damhockeyn. Min energi är slut, jag är tom och jag är ledsen.”

Fanny Rask spelade senast i AIK. Hon har även spelat i Leksand, Linköping och HV71.

Publicerad:

LÄS VIDARE